Дейвид Кореш не е обикновен човек. В собствените си очи той е много повече - бог. Или синът Божи. Всичко около него е обвито в мистика, даже истинското му не е нито Дейвид, нито Кореш. Но за това по-късно. Истинско или не, той ще се запише в историята именно с него. И поводът не e добър, тъкмо обратното.

Сцената на трагедията е тексаското градче Уейко. Разказвачи са създателите на документалния сериал на Netflix – Waco: American Apocalypse. Герои са участници в събитията. И самият Кореш, но задочно, чрез видеозаписите от онова време.

Иначе той е покойник от 30 години. Действията му обаче са оставили дълбок отпечатък в американската история. Много хора го държат отговорен за една от най-кървавите случки в САЩ през последните десетилетия.

През 1993 г. Кореш е лидер на християнската секта „Клонка Давидова“. Той е млад, харизматичен проповедник, който знае наизуст Бибилията и проповядва своя версия на религията на последователите си. Те му отговарят със сляпа преданост и готовност да изпълнят всичко, което поиска. Кореш им разказва, че краят на света и Второто пришествие са близо.

Твърди, че правителството на САЩ е техен враг и те трябва да са подготвени, защото ще се опитат да им отнемат начина на живот. В ранчото на сектата „Планината Кармел“ започва трупане на оръжие. В един момент арсеналът на тези уж кротки сектанти става притеснителен дори за мащабите на САЩ, където са доста либерални по въпросите с личното въоръжение и религиозните свободи.

И затова през февруари 1993 г. служители на Бюрото за контрол на алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия (ATF) решават да атакуват имота и да арестуват Кореш по обвинения за незаконни оръжия. Акцията им е провалена от една глупава случайност. Преди щурма на ранчото е пусната информация към медиите. Новинарски екип се изгубва из прашните пътища около имота и пита за посоката един пощальон. Обясняват му какво ще се случи. Този пощальон обаче се оказва близък на Кореш и член на сектата. Той предупреждава лидера си и когато агентите на ATF стигат до ранчото, са посрещнати с огън от барикадиралите се вътре членове на „Клонка Давидова“. Четирима служители са убити.

След тази касапница ранчото е обградено от всякакви правителствени служби. Извикани са дори танкове, нещо безпрецедентно даже за САЩ, защото това не е война, а две групи въоръжени хора, но все пак американски граждани. В ранчото има жени и много деца.

Обсадата продължава 51 дни като през цялото време е новина номер 1 във всички емисии. ФБР е подложено на неимоверен натиск да реши проблема. В крайна сметка драмата приключва трагично, както разказва Waco: American Apocalypse.

Колкото и странно да звучи, в тази история има и българска връзка, макар и не пряка. Основателят на сектата „Клонка Давидова“ е роденият в някогашното село (а днес квартал на Смолян) Райково Виктор Хутев. През 1907 г. той емигрира в САЩ. Години по-късно основава собствен бизнес и се превръща в ревностен привърженик на адвентистката църква. През 1929 г. обаче е отлъчен и малко по-късно сам става религиозен лидер, основавайки „Клонка Давидова“.

Той ръководи движението до смъртта си през 1955 г. След това начело застава съпругата му Флорънс. Четири години по-късно една фракция под ръковдството на Бенджамин Роден се отцепва и тогава се появява актуалното име „Клонка Давидова“. Историята с лидерството на съпругата се повтаря и след неговата смърт през 1987 г. начело застава жена му Лоис.

През 1981 г. на сцената се появява бъдещият Дейвид Кореш, по онова време едва 22-годишен. Той става любовник на Лоис. По-късно ще успее да ликвидира претенциите за водачество на сина ѝ. След 1989 г. Кореш, който все още се казва Върнън Хоуел, поема контрол над движението, а година по-късно официално сменя името си.

Кореш, който доживява до едва 33-годишна възраст, е изключително странна личност. Като духовен лидер той проповядва многоженство, дори бракове с непълнолетни момичета. Има множество обвинения в сексуални посегателства срещу него, а някогашни членове на сектата разказват много притеснителни неща за действията му. Въпреки всичко хората около него му вярват чак до смъртта си. Тя настъпва при неизяснени обстоятелства, а и до днес има съмнения как точно са действали ръководителите на администрацията по времето на Бил Клинтън, който е запознат със случая, а разрешение за последната атака срещу ранчото е дадена от тогавашната правосъдна министърка на САЩ, назначена лично от него.