Tesla оборудва своите електрически превозни средства с впечатляващ набор от камери, които могат да бъдат полезни по много начини, като например доказване кой е виновен при произшествие и помощ при функциите автопилот и автоматично паркиране.

В същото време обаче те могат да улавят твърде лични и смущаващи моменти, каквито служителите на Tesla са споделяли вътрешно помежду си, разказва Reuters.

Позовавайки се на разговори с девет бивши служители на Tesla, информационната агенция съобщава, че между 2019 г. и 2022 г. някои от работниците са споделяли чувствителни изображения, записани от камерите в електрическите превозни средства.

„Можехме да видим вътрешността на гаражите на хората и техните имоти“, казва един от служителите пред Reuters. На едно от видеата се вижда мъж, който се приближава към автомобила си напълно гол.

Компютърна програма, използвана от служители на Tesla, може да покаже местоположението на записите, потенциално разкривайки къде живее даден собственик на Tesla, казват още бившите работници.

Камерите на Tesla предизвикаха опасения за поверителността и в Европа. През февруари автомобилният производител се съгласи да промени настройките на камерите в електромобилите, продавани в ЕС, след като нидерландски регулатор заяви, че предишните настройки позволяват нарушения на поверителността.

„Ако човек паркира едно от тези превозни средства пред прозореца на някого, той може да шпионира вътре и да види всичко, което прави другият човек“, каза в изявление Катя Мур, член на борда на нидерландските регулатори. Сега камерите на Tesla в ЕС вече не записват непрекъснато около автомобила. Те остават деактивирани по подразбиране, освен ако потребителят не включи записа.

В Китай шофирането на коли на Tesla е забранено във военни бази и райони, в които се провеждат определени правителствени дейности Производителят се е съгласил всички данни, генерирани от неговите превозни средства, да се съхраняват на сървъри в Китай.

Може да се смята, че служителите на Tesla в САЩ, които споделят чувствителни видеоклипове, са нарушили политиката за поверителност на компанията и това да предизвика намеса от страна на регулатора, отговарящ за поверителността, на Федералната търговска комисия, казва Дейвид Чофнс, изпълнителен директор на Института за киберсигурност и поверителност към Североизточния университет в Бостън.

„Всеки нормален човек би бил ужасен от това“, добавя той.