Германският външен министър започва посещението си в Китай в четвъртък с цел да утвърди общата политика на Европейския съюз спрямо Пекин. Това се случва дни след изказването на френския президент Еманюел Макрон, което внесе нотки на объркване относно политиката на блока към изгряващата суперсила, посочва Reuters.

Макрон предизвика остра реакция от страна на Съединените щати и Европа, когато призова ЕС да намали зависимостта си от САЩ и предупреди, че съюзът не трябва да бъде въвлечен в кризата около Тайван, предизвикана от "американския ритъм и китайската свръхреакция", припомня още информационната агенция и добавя:

“Много европейски политици, дипломати и анализатори видяха в коментарите на Макрон в интервюто за Politico и френския ежедневник Les Echos подарък за целта на Пекин да разруши трансатлантическото единство”.

Коментарът на Макрон за Тайван - объркан в превода или нов грешен ход Това не е първият случай, в който френският президент разбунва духовете в западните държави с коментарите си
В резултат на това залогът на първото пътуване на германския външен министър Аналена Бербок се повиши значително, като много членове на ЕС се надяват Берлин да използва тази възможност, за да изложи ясна и единна линия на блока по отношение на Китай, смятат анализаторите.

Широко разпространено е мнението, че Макрон е заел слаба позиция по отношение на Тайван, като е предупредил, че Европа не бива да се "забърква в кризи, които не са наши", въпреки че от кабинета му настояват, че това не е бил неговият замисъл и че позицията му по отношение на Тайван и Китай не се е променила.

"Сега до голяма степен става въпрос за контрол на щетите. Но облакът от посещението на Макрон е много голям и все още е много неясно как ще се развие този баланс в крайна сметка", казва пред Reuters Алиша Бачулска, изследовател на отношенията между Китай и ЕС в Европейския съвет за външна политика във Варшава.

Дори и без коментарите на Макрон пътуването щеше да бъде деликатно за Бербок, която заема значително “по-ястребски” позиции по отношение на Китай от канцлера Олаф Шолц и се застъпва за политика, целяща да намали икономическата зависимост на Германия от Пекин.


Сега Бербок е натоварена със задачата да изясни позицията на Германия по отношение на Тайван по време на посещението си, заявява пред информационната агенция германският парламентарист от комисията по външна политика Нилс Шмид, като добавя, че забележките на Макрон са унищожили очаквания импулс за обща европейска политика спрямо Китай.

По време на двудневното пътуване външният министър на Германия трябва да се срещне с колегата си Цин Ган и с дипломат №1 на Китай Ван И.

Макрон и фон дер Лайен в Пекин - Украйна, дипломация, бизнес Френският президент за последен път посети Китай през 2019 г., докато за фон дер Лайен това ще бъде първото пътуване, откакто стана председател на ЕК
Говорейки преди посещението си, Бербок заявява, че на първо място в дневния ѝ ред ще бъде напомнянето на Китай за отговорността му да повлияе на Русия да прекрати инвазията си в Украйна и подчертаването на общото европейско убеждение, че едностранна промяна на статуквото в Тайванския проток би била неприемлива.

Тя допълва, че Европа гледа на Китай като на партньор, конкурент и системен съперник, което е компасът на нейната политика.

"Ясно ми е, че нямаме интерес от икономическо отделяне, но трябва да погледнем по-систематично на рисковете от едностранни зависимости и да ги намалим", казва Бербок.

Някои столици на ЕС - особено тези в Централна и Източна Европа, които ценят връзките си със САЩ, ще се надяват позицията на Бербок да е по-близка до тази, изразена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която посети Пекин по същото време като Макрон, обясняват още от Reuters, като добавят, че много анализатори са отбелязали контраста между забележките на Макрон и тези на фон дер Лайен, които бяха широко разглеждани като по-критични към Пекин.

Само няколко дни преди посещението тя обяви, че Европа трябва да "премахне риска" в дипломатически и икономически план с втвърдяващия позицията си Китай.