Европейската централна банка (ЕЦБ) планира увеличение на лихвения процент с 25 базисни пункта през месец май, въпреки че все още съществуват други варианти и дебатът не е приключил. Това съобщават петима източници, пряко запознати с дискусията, цитирани от Reuters.

За да се бори с упорито високата инфлация, ЕЦБ повиши лихвените проценти с по 50 базисни точки на 6 последователни заседания, което най-бързият темп в историята, припомня още агенцията. Сега обаче редица фактори подкрепят тезата за повишена предпазливост, допълват източниците, които държат на анонимност.

Несигурността остава висока след волатилността във финансовия сектор през миналия месец, а предишните повишения на лихвените проценти все още не са повлияли реално на икономиката, смятат източниците.

Според тях, пикът на лихвите вече се вижда и тази "последна миля" е по-безопасно да се преодолее с по-малки стъпки. Друг аргумент в полза на постепенното повишаване е, че депозитната лихва на ЕЦБ, която сега е 3%, е на ниво, което ограничава растежа.

МВФ: Навлизаме в опасна фаза с рискове, фрагментация и неовладяна инфлацияОчаква се инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5% след ръста от 13%

Дебатът все още е отворен и перспективите могат да се променят - особено от данните за инфлацията през април и тримесечното проучване на банковото кредитиране на ЕЦБ, които се очакват само два дни преди заседанието на 4 май, допълват източниците.

Някои от тях признават, че биха предпочели ЕЦБ да не дава насоки за хода си през юни, по същия начин, по който оставя отворени възможностите си сега, така че политиците да имат свобода да действат въз основа на новите икономически прогнози, които трябва да бъдат представени тогава.

Според някои от анонимните източници от институцията, да няма промяна през май е вариант, подкрепян предимно от същите южноевропейски политици, които не подкрепиха увеличението с 50 базисни точки миналия месец, докато други - също малка група, се обявяват за още едно увеличение с 50 базисни точки.

На този етап от ЕЦБ отказват коментар по темата.

Директорът на JPMorgan: Високите лихвени проценти ще останат по-дълго времеСегашният режим на затягане на мерките на Федералния резерв, плюс по-високата инфлация и войната в Украйна са най-големите рискове

Нидерландският централен банкер Клаас Нот заяви, че все още не е ясно дали е нужно повишение от 50 базисни пункта или ще са достатъчни 25 базисни пункта. Управителят на Словашката централна банка Петер Казимир заяви, че ЕЦБ може би ще забави темпа на повишенията, а австрийският централен банкер Роберт Холцман междувременно подкрепи още едно увеличение с 50 базисни пункта.

Повишенията на лихвите са необходими, тъй като общата инфлация остава твърде висока, а базисната - лишена от променливите цени на храните и енергията, може да се повишава още няколко месеца, поради което всяка пауза би била погрешен сигнал, коментират източниците на Reuters.

Директорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало изтъкна подобна теза в сряда, като заяви, че "обрат в траекторията на базисната инфлация" трябва да бъде спусък за ЕЦБ да изравни лихвените проценти.

Експерт по фискалните въпроси на МВФ предупреди за „примката на гибелта“Публичният дълг е по-висок и расте по-бързо от прогнозираното преди Covid-19 пандемията, движен главно от САЩ и Китай

Източниците добавят, че нарастването на заплатите остава тема със свръхзагриженост, тъй като пазарите на труда са свити и това лесно може да подхрани сериозни искания от работниците, които през последните две години са загубили голяма част от реалните си доходи.

Банковите сътресения от миналия месец оказаха минимално въздействие върху еврозоната, така че икономиката продължава да се развива в съответствие с базовия сценарий, очертан в мартенските прогнози на ЕЦБ, основани на пазарните очаквания за още повишения на лихвените проценти.