Упойващите и халюционегнни свойства на някои растения са известни на човека от хилядолетия. За разлика от днес обаче, в древността те са използвани за други цели, най-вече при извършването на определени ритуали.

Нови научни изследвания показват следи от такива вещества в косите на хора, живели преди 3 хил. години в Европа, съобщава CNN. Проучваните останки са открити при разкопки в гробница на испанския остров Менорка в Средиземно море.

Химичният анализ показва остатъци от веществото ефедрин. То се извлича от стеблата на растението ефедра и е познато още в древен Китай. Използва се за лечение на някои болести, а в днешно време – и като средство за отслабване.

Ефедринът обаче има и друга функция. Химическата му структура е много близка до тази на амфетамина и метамфетамина. Затова е една от суровините, използвана при производството на тези наркотици.

Друго открито при анализа вещество е сколопамин. Той също се извлича от растение. Смятан е за опасен наркотик и е известен още като „дъхът на дявола“.

Намерени са още следи от атропин, вещество с приложение в медицината и днес, също извличано от растения.

При употребата на тези психоактивни вещества може да се стигне до дезориентация, разстройство във възприятията и халюцинации, пишат авторите на проучването.

Макар че практиките да се вземат такива растения са доказани в Северна и Южна Америка и Евразия, досега учените нямаха категорични доказателства за употребата им в Европа, отбелязва CNN.


10-те най-забележителни археологически находки в светаARTnews класира 10-те от най-важните археологически съкровища в света. Те осветляват културите, които са ги оставили

Гробницата, в която са открити праисторическите човешки останки, е намерена от арехолози още през 1995 г. Тогава е установено, че входът ѝ е на 25 метра дълбочина в скала, а долу има общо 7 отделения. Там са били погребани около 200 души.

При някои от погребенията обаче са извършвани особени ритуали, които са позволили запазването на останките. Част от косите на починалите са били отрязвани, боядисвани и затваряни в отделни кутии – от дърво или животински рог. При изследването на косите се установяват съставки от растения, които растат на острова.

Приемът на атропин може да доведе до видения, които са много неприятни, казва Дагмара Соча, изследовател във Варшавския университет. Тя не е част от проучването на косите, но от години изследва начина, по който древните хора са изпозлвали подобни вещества. Наскоро тя описа наличието на психоактивни вещества в останки от дете, за което се смята, че е било ритуално принесено в жертва в Перу.

Откритите в Испания сколопамин и атропин се съдържат в растения, познати в Южна Америка от хилядолетия. Има данни, че в днешна Колумбия едно от растенията е било използвано за „съпругата или робите на умрелия господар“, които са били заравяни живи заедно с него. Растението се давало, за да притъпи усещанията им.

В района на Амазония пък някои растения са давани на „непослушни“ младежи. Те изпадали в транс, влизали в контакт с предците си и така се учели на уважение към по-възрастните.

В древни времена обаче тези вещества са използвани и за удоволствие, казва изследователката. Има данни, че маите и ацтеките са ги смятали за афродизиак.

Истината за двореца Кносос e някъде в Лабиринта на МинотавъраЦялата история на двореца Кносос, известен като Лабиринта на Миинотавъра, ще бъде показана за първи път в голяма британска изложба Labyrint: Knossos, Myth & Reality

Понеже косите, намерени в Менорка, са добре запазени, учените смятат, че не е възможно останките от посочените вещества да са попаднали там след смъртта на хората. По-скоро са останали след употребата им приживе. Смята се, че това се е случило около година преди смъртта.

Това откритие може да послужи и като отправна точка за проучването на различни ритуали, извършвани в древността на европейския континент. Най-вероятно част от погребаните са имали специален статус, след като само техните коси са били боядисани и запазени отделно. А ролята им в обществото приживе може би е била свързана с употребата на психоактивните съставки.

„Много е вероятно да са били представители на някаква религия, които са контролирали тази употреба. По всичко личи, че при погребенията косите на точно определени хора са били запазвани. И това са такива, употребявали въпросните вещества“, казва Елиса Досе, един от водещите изследването в Менорка учени.

Засега обаче това е само хипотеза. За да бъде доказана, ще са нужни още много проучвания.