Работата от разстояние продължава да променя облика на големите градове в САЩ, съобщава CNBC.

По данни на WFH Map, измерваща трайното въздействие на дистанционната работа и Lightcast, анализираща пазара на труда в цялата страна, около 12% от обявите за работа позволяват хоум офис поне един ден седмично.

Но някои големи градове предлагат далеч по-голяма гъвкавост за служителите.

Град номер едно в САЩ за намиране на дистанционна работа е Лансинг, Мичиган, където от февруари 2023 г. в 39% от описанията на длъжностите изрично се посочва, че хората могат да работят от дома си.

Втори е Топека, Канзас, където 32% от актуалните обяви за работа позволяват на кандидатите да работят от разстояние поне един ден в седмицата.

В офис или не? Хибридният модел остава алтернатива и след пандемията Работата от разстояние за тези, чиито задължения го позволяват, остава често срещана

Ето кои са 10-те най-големи града в САЩ с най-много свободни места, предлагащи дистанционна работа:

Лансинг, Мичиган: 39%

Топека, Канзас: 32%

Сан Франциско: 30%

Рестън, Вирджиния: 30%

Ан Арбър, Мичиган: 29%

Вашингтон, окръг Колумбия: 27%

Салем, Орегон: 25%

Маклийн, Вирджиния: 25%

Чикаго: 24%

Бостън: 24%

В градовете с по-голям брой служители в сектори като държавната администрация, технологиите и образованието, има най-голям дял обяви, предлагащи дистанционна или хибридна организация на работа, обяснява Питър Ламбърт, докторант в Лондонското училище по икономика и политически науки и член на изследователския екип на WFH Maps.

Например Лансинг, Топека, Вашингтон и Салем са центрове за административна работа, Ламбърт, Сан Франциско и Рестън са големи технологични пазари, а Ан Арбър има голям брой работни места в сферата на образованието и професионалните услуги.

Хибридната работна среда изисква нови методи за оценка на служителитеКомпаниите трябва да са реалисти - традиционните начини на оценка вече не работят

Пазарите с недостиг на работна ръка е по-вероятно да имат свободни работни места, които да позволяват дистанционна работа, в сравнение с градовете, в които наемането се е върнало на нивата отпреди пандемията.

Ламбърт очаква тази разлика да се задълбочи в бъдеще и все повече предприятия да осъзнаят, че хибридната и дистанционната работа е "новото нормално" и "трябва да започнат да я предлагат изрично на новите служители през 2023 г.".

В сравнение с международните партньори делът на отворените работни места за дистанционна работа в САЩ е подобен на този, който се предлага в Канада, Австралия и Нова Зеландия, като се колебае около 11-12%.

Междувременно Обединеното кралство се откроява с около 18% работни места, отворени за дистанционна работа към февруари.

Работодатели губят търпение заради празните бюра в офисаВсе повече мениджъри искат от служителите си да работят в офиса

Предишни данни на LinkedIn показват, че делът на хората, работещи предимно дистанционно в САЩ, се свива от януари 2021 г. насам, но в началото на 2023 г. отбелязва лек подем.

Към януари 13% от работещите на пълен работен ден в САЩ са изцяло дистанционни, 28% са в хибридна схема, а мнозинството - 59%, са се върнали в офиса на пълен работен ден, според данни на WFH Research, изследователска група, проучваща нагласите към дистанционната работа през пандемията.