Американските акции завършиха седмицата с леки спадове, докато инвеститорите анализираха тримесечните отчети на банките и смесени икономически данни.

S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite затвориха с около 0,1% повишение в петък, като индексите се колебаеха между малки печалби и загуби през цялата сесия.

За седмицата и трите основни индекса се понижиха.

S&P 500 падна с 0,1%.

Dow Industrials загуби около 78 пункта, или 0,2%.

Nasdaq Composite отписа 0,4%.

Инвеститорите наблюдаваха тримесечните резултати на големите финансови институции и регионалните банки тази седмица, за да оценят как се справят кредиторите след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март.

Американските акции затвориха с понижение въпреки ралито при банките JPMorgan отчете рекордни приходи, но предупреждава, че финансовите сътресения могат да натежат върху кредитирането

Отчетите за печалбите показаха известна стабилизация във финансовата система, но според много анализатори продължава да липсва яснота предвид потенциала за затягане на условията за отпускане на кредити.

Различните движения при акциите на регионалните банки отразяват различните резултати в индустрията.

Truist Financial падна с 6% в петък, тъй като банката отчете печалби, които не надхвърлиха очакванията на анализаторите. Western Alliance спечели 2,6%, след като банката заяви тази седмица, че изтичането на депозити се е стабилизирало.

Сезонът на отчитане на печалбите продължава следващата седмица, когато резултати за първото тримесечие ще обявят Microsoft, Alphabet и Amazon. Освен това инвеститорите ще получат редица икономически данни, включително предварителни оценки на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие и доклад за предпочитания от Федералния резерв измерител на инфлацията.

Какво вълнува инвеститорите в най-лошия сезон на отчетите след пандемиятаФокусът на инвеститорите ще е насочен към 4 критични теми

Икономическите данни, публикувани тази седмица, дадоха смесена картина за здравето на икономиката на САЩ.

Данните на S&P Global от петък, показват, че бизнес активността е скочила до 11-месечен връх в производствените фирми, базирани в САЩ, и достига 12-месечен връх при компаниите в сектора на услугите. Цените също са се повишили, предизвиквайки притеснения, че Фед все още има работа в кампанията си за овладяване на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ се повиши до 3,570% от 3,546% в четвъртък, след публикуването на данните на S&P Global.

Ден по-рано данни от проучване на Фед във Филаделфия сред регионалните фирми показа, че производствената активност през април е спаднала до най-ниското си ниво от май 2020 г.

Подобно противоречие в данните подчертава продължаващата неяснота относно решението, което ще вземе Фед за паричната си политика през май.

Акциите в САЩ паднаха на фона на растящите очаквания за рецесияОсновните индекси са готови за умерени седмични спадове

На енергийния пазар цените на суровия петрол се повишиха в петък, но приключиха седмицата с понижение. Brent падна с 5,4% тази седмица до 81,66 долара за барел на фона на опасения относно търсенето на енергия.

В Европа Stoxx 600 затвори със спад от 0,2%, като акциите на телекомуникационните компании се понижиха с 1,1%, а на автомобилните – с 3,7%.