По-добри от очакваните финансови резултати на компаниите за първото тримесечие могат да задвижат фондовия пазар до нови върхове тази година, според Том Лий от Fundstrat, цитиран от Business Insider.

Въпреки че досега само около 20% от компаниите от S&P 500 са отчели резултати, те са по-добри от очакваните, като 79% от компаниите надминават прогнозите за печалбата със средно 6%, а 63% надминават прогнозите за приходите със средно 4%.

"Обявените резултати за печалбите на компаниите досега не са чак толкова лоши. Печалбата на акция за първото тримесечие ще намалее само с 1,2% на годишна база при ръст на продажбите от 7,3%", според стратега на Fundstrat.

Докато слабите данни за ръст на печалбите могат да продължат и през второто и третото тримесечие на годината, Лий подчертава, че за акциите това може да не е проблем.

"Най-слабият ръст на печалбата на акция на годишна база изглежда ще дойде през второто или третото тримесечие, а историческите данни показват, че акциите обикновено достигат дъно 11-12 месеца преди най-ниските данни за печалба на акция. Това би било в подкрепа на мнението че през октомври 2022 г. сме видели дъното при акциите", казва Лий.

Намаляващият оперативен марж на Tesla е Акциите на Tesla загубиха близо 10%

Големият тест за печалбите обаче ще дойде тази седмица, когато резултатите си ще обявят технологичните гиганти Amazon, Alphabet и Microsoft.

Лий има големи надежди технологичните акции да надминат очакванията за печалбите предвид силното им рали през тази година. Въпреки скорошната слабост през април, технологичният сектор отчита най-силно представяне от началото на 2023 г.

"Смятаме, че търсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции. Секторът може да се окаже победителят в сезона на отчетите", коментира Лий.

Главният инвестиционен директор на BMO Карол Шлейф също отбелязва, че не вижда "големи червени флагове" в резултатите на компаниите. "Това, което научихме от данните досега, е, че компаниите структурират своите бизнес модели на фона на опасенията за икономиката и че намаляването на разходите им помага да запазят маржовете на печалба. Това е показателят, върху който инвеститорите са фокусирани в момента", казва стратегът.

Какво вълнува инвеститорите в най-лошия сезон на отчетите след пандемиятаФокусът на инвеститорите ще е насочен към 4 критични теми

Малко преди началото на сезона на отчетите MarketWatch писа, че корпоративна Америка е на път да отчете най-резкия спад на печалбите си от ранните етапи на пандемията от Covid-19.

Причината прогнозите за печалбите на компаниите за първото тримесечие на 2023 г. да изглеждат доста мрачни е високата инфлация, която свива маржовете, както и страхът от предстояща рецесия, задържаща търсенето. Анализаторите на пазара намалиха очакванията си агресивно, отразявайки влошаващите се икономически перспективи, в резултат на което оперативните печалби се свиват с 6,8%, според средната стойност на прогнозите на Уолстрийт, събрани от FactSet. Такъв резултат може да е най-голямото свиване на печалбите от третото тримесечие на 2020 г., когато те се сринаха с повече от 30% заради локдауните, разтърсили световната икономика. Анализаторите на Goldman Sachs Group обаче видяха надежда определени компании да устоят на тази на тенденция, ако успеят да покажат напредък в критично важни за инвеститорите области. Компаниите могат да бъдат възнаградени от инвеститорите, ако имат надежден план за защита на маржовете си, както и ако се фокусират върху намаляване на разходите и подобряване на ефективността, отбелязаха стратезите на Goldman.