Ловка адвокатска маневра отложи влизането в сила на ефективната присъда на Елизабет Холмс - скандалната основателка на Theranos.

Днес (27 април) тя трябваше да отиде в затвора, за да излежи 11-годишното си наказание, но се оказва, че ще остане на свобода още малко, докато съдът разгледа жалба от защитата й, подадена в последния момент, във вторник вечер, съобщава CNN.

Холмс беше осъдена през ноември миналата година, след като й бяха повдигнати множество обвинения в измама на инвеститори, докато е управлявала вече несъществуващия стартъп за кръвни тестове. По-рано този месец съдът отхвърли молбата ѝ да остане на свобода, докато обжалва и постанови, че трябва да влезе в затвора на 27 април.

Във вторник обаче правният екип на Холмс подава жалба срещу решението на съдията. В резултат, тя може да остане на свобода под гаранция, докато съдът разгледа последната жалба, както е според правилата на съдебната система зад Океана.

Принцесата на Силициевата долина влиза в затвора за 11 годиниТя получи ефективна присъда за измама на инвеститорите в стартъпа й за кръвни изследвания

Припомняме, че едва на 19 години, Елизабет Холмс напусна университета Станфорд и основава Theranos - стартъп за здравни технологии. Твърди, че е изобретила технология, която може да прави точни тестове за редица заболявания, използвайки само няколко капки кръв.

Theranos набира 945 млн. долара от впечатляващ списък с инвеститори и се оценява на около 9 млрд. долара в пика на своето развитие - което превърна Холмс в истинска сензация в Силициевата долина. Някои дори я определят като новия Стив Джобс на 21 век.

Бизнесът с кръвни изследвания на Theranos започва да се разпада, след като разследване на Wall Street Journal през 2015 г. съобщава, че стартъпът е извършил само около дузина от стотиците тестове, които предлага, използвайки своята патентована технология, при това със съмнителна точност.

Става ясно, че Theranos разчита на устройства, произведени от трети страни, от традиционни компании за кръвни тестове, а не на собствена технология.

Бившият приятел на Елизабет Холмс и бивш главен оперативен директор на компанията "Съни" Балвани беше обвинен заедно с нея и съден за измама в отделен процес. По същия начин, правният му екип отложи началото на присъдата с около месец чрез обжалване, припомня CNN.

Миналата седмица обаче, той влезе в затвора, за да изтърпи близо 13-годишното си наказание.