Решението на Полша да преименува руския град Калининград в официалните си документи е "враждебен акт", заявиха от Кремъл.

Калининград е известен с немското име Кьонигсберг до края на Втората световна война, когато е анексиран от Съветския съюз и преименуван в чест на съветския политик Михаил Калинин.

Във вторник Варшава заяви, че връзката на Калинин с Катинското клане през 1940 г., когато хиляди полски военни са екзекутирани от съветските сили, има негативен оттенък и че градът вече трябва да се нарича Кролевец - името, с което е управляван от Полското кралство през XV и XVI век, съобщи Reuters.

"Сегашното руско име на този град е изкуствено кръщение, което не е свързано нито с града, нито с региона", заяви полският комитет по географска стандартизация.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението "граничи с лудост".

Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус, заяви ПутинТова няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрени оръжия

"Знаем, че в историята си Полша от време на време е изпадала в тази лудост на омраза към руснаците", каза той на ежедневния брифинг.

Отношенията между Полша и Русия в миналото често са били много обтегнати, включително по време и след Втората световна война.

Москва твърди, че е освободила Полша, когато нейните сили са прогонили нацистките германски сили в края на войната.

Повечето поляци смятат, че Съветският съюз е заменил нацистката окупация с друга форма на репресии.

Полша, която е член на военния алианс на НАТО, решително подкрепи Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. и насърчава разрушаването на паметници на загиналите съветски войски в цялата страна, допълва още Reuters.