Протестиращи нахлуха и прекъснаха годишното общо събраниe на акционерите във Volkswagen в Берлин.

Около десет активисти, сред които и гола жена с надпис "Мръсни пари" на гърба си, прекъснаха речите на ръководството, крещейки, че автомобилите на компанията са произведени с принудителен труд.

Те размахваха плакати с надпис: "Край на принудителния труд на уйгурите".

Един от активистите хвърли торта по Волфганг Порше, председател на Porsche SE и се опита да замери председателя на надзорния съвет на Volkswagen Ханс Дитер Поетш, докато той говореше на трибуната.

След настъпилата суматоха, всички активисти бяха набързо изведени от служители по сигурността.

"Конструктивният диалог е важен. А общото събрание предлага добра възможност за това. С изключение на няколко души, всички спазват определените указания", заяви по-късно говорител на Volkswagen.

Инвеститорите призоваха Volkswagen да поиска от своя партньор SAIC независим външен одит на завода в Синдзян.

"Volkswagen трябва да е сигурен, че веригите му за доставки са чисти", заяви Инго Шпайх, ръководител на отдела за устойчивост и корпоративно управление в Deka, един от акционерите в топ 20 на Фолксваген.

Миналата година Организацията на обединените нации заяви, че "произволното и дискриминационно задържане" на уйгури и други мюсюлмани в района на Синдзян от страна на Китай може да се разглежда като престъпление срещу човечеството.

Групи за защита на правата са документирали злоупотреби, включително масов принудителен труд, които Китай отрича, припомня Reuters.

VW губи пазарен дял в Китай, отговаря с 10 нови е-модела до 2026Като цяло утвърдените чуждестранни марки губят позиции в надпреварата с някои местни конкуренти на най-големия автомобилен пазар в света

Ръководителят на отдела за Китай Ралф Брандщайтер заяви: "Не виждаме никакви доказателства за нарушаване на човешките права в завода", като добави, че производителят на автомобили не е в състояние да извърши одит без съгласието на SAIC.

"Нямам причина да се съмнявам във впечатленията си или в информацията, с която разполагам.", заяви още Брандщайтер, който по-рано тази година посети завода.

Въпреки това активистите, сред които Хайуер Куербан от Световния уйгурски конгрес, изтъкнаха информациите за масови лагери и връзките между доставчиците на Volkswagen и компаниите с присъствие там, както и трудностите за местните жители да говорят открито предвид ограниченията на държавата върху свободата на словото.

Инвеститорите изразиха опасения, че Volkswagen изостава на все по-конкурентния китайски пазар на електромобили, като по-рано тази година BYD изпревари Volkswagen като водеща марка леки автомобили.

VW планира $192 млрд. инвестиции с фокус върху електромобилитеГлавният изпълнителен директор Оливър Блум увеличава дългосрочните инвестиции, за да ги насочи към нови технологии

Главният изпълнителен директор Оливер Блуме призна бързите темпове на електрификация в Китай и очерта стратегията на Volkswagen да запази позицията си на пазарен лидер като адаптира продуктите си към китайския вкус и изгражда местни партньорства.

Някои инвеститори повториха дългогодишните си критики към двойната роля на Оливер Блуме като ръководител на Volkswagen и Porsche, както и към ниската оценка на акциите на Volkswagen, които се понижават през последните две години след листването на Porsche през септември миналата година.

Блуме заяви, че вижда "висока добавена стойност" в управлението на двете компании.

Главният изпълнителен директор допълни, че автомобилният производител има ясен план за увеличаване на оценката си на капиталовия пазар, който ще бъде представен през юни.

Междувременно активисти от климатичната група "Последното поколение" блокираха маршрута към срещата на акционерите и протестираха пред входа на сградата в Берлин, допълва Reuters.