„Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост“. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг в отговор на по-ранното изказване на обвинител номер едно Иван Гешев.

„Точката на нетърпимост е стигнала до там, че е нужен катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата да заработи. Явно Гешев смята, че притежава прокуратурата като собственост, но никой не притежава нотариален акт за това. Срамувам се от поведението му“, каза Сарафов, цитиран от БТА.

"Тъй като познавам г-н Иван Гешев, завявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, за да не се окажа внезапно убит, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор", заяви още Сарафов.

Той се обърна чрез медиите към служебния министър на правосъдието Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата му сигурност, като добави, че се страхува за живота си.

Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си на брифинг пред медиите

Сарафов каза още, че няма да подава оставка.

"Днес няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Аз ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика, доколкото това изобщо е възможно.

Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото", допълни той, цитиран от БНТ.

По думите на Сарафов с днешното си изявление Гешев е направил явна заявка за влизане в политиката.

Сарафов: Прокуратурата трябва да излезе от политическия теренПо думите на Сарафов, мълчанието на главния прокурор

Директорът на следствието заяви, че няма да призовава Гешев да подава оставка, но ще настоява пред ВСС да го отстрани:

"Той иска да се изкара боец срещу мафията и олигарсите. Нека го направи, когато иска да влезе в политиката, да го направи достойно, като освободи прокуратурата на Република България от своето нетърпимо присъствие".

Сарафов отправи и други обвинения към Иван Гешев. Сред тях - че използвал като лична резиденция почивната база на прокуратурата в Боровец и никой от магистратите няма достъп до нея.

Коментира и делото "Барселонагейт".

"Самият той днес каза, че неговият състудент, на когото е възложил делото "Барселонагейт", коментира с него развитието по този казус. Днес потвърждавам нещо, което и вие сами знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролират ритъма на делата и да дават насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен.

Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците".

По-рано днес по време на свое изявление главният прокурор Иван Гешев скъса демонстративно пред медиите предварително написаната си оставка.

Отправи обвинения към ГЕРБ, ДПС и заместника си Борислав Сарафов, припомня още БНТ.

Членове на Прокурорската колегия предлагат освобождаване на Иван ГешевОснованието е тежко нарушение на служебните задължения

Лидерите на ДПС, ИТН и ГЕРБ коментираха пред журналисти, в кулоарите на парламента, решението на обвинител номер едно.
Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват и подписват от президента. То няма как да стане. На нито един прокурор или съдия не съм се обаждал, никакви листчета и никакви предупреждения не съм изпращал, защото не съм в тази позиция, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил, който и да било, освен на него, когато стана атентатът, за да му изразя съчувствие, загриженост, молба да намерят извършителите, подчерта Борисов. Съчувствие към семейството му, защото този, който си позволи да плаши семейството, е боклук. А да наречеш избраниците на народа политически боклук, също не е коректно.

Попитан защо Гешев намесва името му, лидерът на ГЕРБ заяви: „Защото в България, ако не кажеш Бойко Борисов, нищо не е казано.“

Мария Габриел: Първото ми искане ще е за освобождаване на Иван ГешевПричината е уронване на престижа на съдебната власт

Коментар за оставката на главния прокурор от „Възраждане“ направи Костадин Костадинов във фейсбук като сравни случващото се с Гешев с "Нощта на дългите ножове". „Остава само да видим кой ще надделее в разчистването на сметки между престъпните американски кланове в управлението на държавата", пише още той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов смятат, че решението на Гешев да подаде оставка e негов личен избор.

Има си компетентни органи, има разделение на властите, всеки компетентен орган да си вземе съответните решения, да си носи отговорността, вкл. и Народното събрание като висшия законодателен орган в държавата, да създаде необходимите закони, изтъкна Карадайъ, цитиран от БТА. По думите му, парламентът е органът, който трябва да направи съдебната реформа, вкл. и с промени в Конституцията.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заяви, че инициативата за реформа в прокуратурата е била по идея на ИТН. По времето на нашето съвместно управление с "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) не се говореше за реформиране на прокуратурата. Говореха само за смяна на Иван Гешев. Ние говорихме за реформиране на прокуратурата и бяхме обвинявани, че се опитваме под някаква форма да пазим главния прокурор, коментира Йорданов, цитиран от БТА.

Това, което наблюдаваме в момента, с изявленията на главния прокурор, показва нещо, което българското общество знае - че има политическо влияние или поне опит за влияние в съдебната система, посочи той.

Засега от „БСП за България“ се въздържат от коментар по темата за оставката на Гешев. Коментар все още няма и от ПП – ДБ, допълва БТА.