Младежката безработица в Китай се e повишила до рекордно ниво през май, съобщи Националното статистическо бюро.

Коефициентът на безработица сред хората на възраст между 16 и 24 години се е повишил до рекордните 20,8% през май, надхвърляйки досегашното най-високото ниво, регистрирано през април. Нивото на безработица за хората от всички възрасти е 5,2% през май.

Продажбите на дребно за миналия месец са нараснали с 12,7% на годишна база, което е под очакванията за ръст от 13,6%, прогнозирани в проучване на Reuters.

Индустриалното производство е нараснало с 3,5% през май спрямо предходната година, на фона на очакваните 3,6% в същото проучване.

Инвестициите в дълготрайни активи за първите пет месеца на годината спрямо предходната година са нараснали с 4%, което е по-ниско от прогнозираните от анализаторите 4,4%.

Икономическото възстановяване на Китай губи инерция Производствената активност се е понижила до най-ниското си ниво след отпадането на политиката за нулев ковид

Предизвикателства пред растежа на Китай

„Националната икономика поддържа импулса на възстановяването“, посочва китайското статистическото бюро, предупреждавайки обаче за постоянните предизвикателства, свързани с международната среда и „нарастващия натиск“ върху „вътрешното структурно приспособяване“, без да уточнява значението на формулировката.

Данните за април също не отговориха на очакванията на анализаторите, което даде сигнал, че икономическото възстановяване на Китай от пандемията губи скорост, припомня CNBC.

Изданието цитира говорителя на статистическото бюро Фу Лингуи, според когото растежът през второто тримесечие на 2023 г. се очаква да бъде по-бърз от първото. По думите му през третото и четвъртото тримесечие растежът ще се върне към „нормален“ темп. Китай може да постигне целта си за 5 % растеж за 2023 г., добавя Фу.


Икономиката на Китай нарасна само с 3% през 2022-ра - година, в която метрополисът Шанхай беше в локдаун през април и май като част от мерките за контрол над Covid-19 пандемията.

Пекин премахна мерките през декември, но първоначалното възстановяване на растежа загуби сила през последните месеци.

Възстановяването на растежа може да отнеме от 2 до 3 години, преди Китай да се върне към по-висок потенциален темп от над 6% „с по-балансирани двигатели на растежа и по-силен вътрешен импулс“, коментира Брус Панг, главен икономист и ръководител на изследванията в JLL Greater China, цитиран от CNBC.


Ще помогне ли на китайската икономика намаляването на лихвите по депозититеНародната банка на Китай може да постави начало на намаляването на лихвените проценти по кредите, според анализатори на Nomura

Междувременно властите започнаха да разхлабват паричната политика в опит да подкрепят растежа.

Миналата седмица най-големите търговски банки в Китай намалиха лихвите по депозитите. Във вторник Народната банка на Китай намали седемдневния си лихвен процент по обратно изкупуване с 10 базисни пункта от 2% на 1,9%. Очаква се централната банка да намали референтния лихвен процент следващата седмица.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам

Забавящият се глобален растеж, особено в САЩ и Европа, тежи върху китайския износ, който значително допринася за вътрешния растеж, отбелязва още CNBC.

Износът на Китай е намалял със 7,5% през май спрямо предходната година – много по-лошо ниво от спада от 0,4%, прогнозиран в проучването на Reuters.

Вносът на Китай през май обаче спада по-малко от очакваното – с 4,5% спрямо предходната година.