Китайската народна банка (People’s Bank of China) намали още две основни лихви по кредитите за първи път от 10 месеца, за да подкрепи растежа на втората по големина икономика в света.

След два хода за облекчаване на паричната политика миналата седмица, днес PBOC намали с 10 базисни пункта лихвата по едногодишните кредити от 3,65% до 3,55%, както и лихвата по 5-годишните кредити - от 4,3% до 4,2%.


Около половината от участниците в анкета на Reuters прогнозираха по-голямо намаление от поне 15 базисни пункта.

„Сами по себе си съкращенията от 10 базисни пункта са твърде малки, за да имат голямо значение за паричните условия, особено предвид, че пазарните междубанкови ставки вече са под референтните“, коментират анализатори от Capital Economics, цитирани от CNBC.

"Народната банка на Китай обаче използва промените като инструмент за подаване на сигнали, като основната работа се извършва чрез други инструменти като корекции на изискванията за поддържаните резерви и квотите за банкови заеми", посочват oще от Capital Economics. „Последният кръг от намаления на лихвите предполага, че тези инструменти също ще бъдат внедрени.“

Въпреки асинхронната глобална икономика пазарите остават свързани с долараOсновните икономики все повече се движат в свой местен ритъм, но капиталовите пазари остават тясно свързани, заради влиянието на долара

Hang Seng Mainland Properties Index, подгрупа на един от най-широко котираните индекси на фондовия пазар в Хонконг, който проследява представянето на компании в сектора на имотите със значителни приходи от континентален Китай, падна с повече от 3%, посочва CNBC.

Загубите в сектора на имотите натежаха върху борсовите бенчмаркове в континенталната част и Хонконг, докато китайските юани се търгуваха на най-ниските им нива от края на ноември.


Повечето кредити на домакинствата и на бизнеса в Китай се базират на едногодишната основна лихва на PBOC, докато ипотечните са обвързани с петгодишната лихва.

Ще помогне ли на китайската икономика намаляването на лихвите по депозититеНародната банка на Китай може да постави начало на намаляването на лихвените проценти по кредите, според анализатори на Nomura

Редица икономически данни през последните няколко седмици - от индустриалното производство и инвестициите в дълготрайни активи до продажбите на дребно и търговията през май - не оправдаха очакванията за китайската икономика.

Водещите инвестиционни банки, включително Goldman Sachs и JPMorgan, наскоро намалиха прогнозите си за БВП на Китай за цяла година и предупредиха за предстоящи насрещни ветрове.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам

В петък Държавният съвет на Китай обеща да въведе „по-силни стимули“, за да „засили импулса на икономическото развитие, да оптимизира икономическата структура и да насърчи устойчивото възстановяване на икономиката“.

„По-широките политически изявления, включително посланието от заседанието на Държавния съвет в петък, ясно показват, че властите са все по-загрижени за икономиката и че подкрепата за растежа вече има предимство пред други опасения, включително тези за рентабилността на банките“, казват от Capital Economics.