Разходка с двойка алпака предизвика истински фурор по улиците на квартал в Токио, съобщи Reuters.

Атрактивните животни на име Акане и Сацуки бяха изведени от стопаните си и се „запознаха“ със случайни пешеходци, преди да се върнат в дома си в закрития зоопарк "Земя на алпаките", съобщи Reuters.

Оказва се, че да общуваш точно с тези две алпака има голямо предимство, тъй като действа успокояващо и несъмнено предизвиква усмивки сред хората.

Зоопаркът в Токио дори предлага на посетителите индивидуално време с животните, в което могат да четкат пухкавата им козина и да ги гушкат само срещу 7 долара за 30 минути. Всички посетители споделят, че се чувстват спокойни в компанията на животните, а да ги гушкат и галят е истинско удоволствие срещу стреса и лошото настроение.

"Алпаките по природа са много нервни и плахи животни, така че когато хората се приближат до тях, те могат да плюят или да избягат, което ги прави трудни за общуване. Но тези две са обучени и имат спокойни характери, така че вече са свикнали с хората и взаимодействат добре.", казва управителят на зоопарка Шиня Иде.

Търсят се имена за три пухкави алпаки (видео)Трио млади мъжки южноамерикански алпаки, всички на по-малко от година, са пристигнали в новия си дом в Лондон от британска ферма преди две седмици

Алпака всъщност идват от високите части на Андите – обикновено живеят на 3500 – 5000 м надморска височина, а родината им са териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия. Одомашнени са преди около 6000 години от индианците в Перу.

Екземплярите достигат до метър височина и тежат около 70 кг, типично е дългото им до 20 см меко и пухкаво руно.

Алпаката е погрешно отнасяна към род „Лами“, но през 2001 г. систематиката на вида е променена от Lama pacos на Vicugna pacos, след като в резултат на ДНК изследвания става ясно, че алпаката произлиза от викуня, а не от гуанако – прародителя на ламата, сочи справка в Wikipedia.

Алпаката се цени и развъжда заради качествата на своята вълна, която е по-лека от овчата и съдържа 24 естествени оттенъка.