Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет.

Проверката ще обхване и дела за престъпления срещу Републиката, съобщиха от прокуратурата.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда.

Ще бъдат проверявани две групи дела - неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода за спиране.

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 7 август, а контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Бойко БорисовНаказателно преследване е възможно само с разрешение на НС или с писмено съгласие на народния представител

Припомняме, че на 16 юни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ функциите на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС заради предсрочното отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

"Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне", заяви Борислав Сарафов.