Музикалната звезда Тейлър Суифт е сред най-високоплатените знаменитости в света и една от най-богатите певици, съобщава Insider.

Според Forbes нетното ѝ състояние се оценява на 740 млн. долара и се очаква то да нарасне, след като приключи американската и южноамериканската част от световното й турне The Eras Tour (международните дати, които могат да донесат още повече приходи, не са обявени).

Пътят към първия милиард на певицата не започва от вчера. Още на 15-годишна възраст тя става най-младият автор на песни, подписал договор със Sony.

Сега е носител на 12 награди "Грами", реализирала е няколко турнета, безкраен списък с песни и албуми, оглавяващи класациите и се радва на любовта на милиони фенове.

Младата певица подхожда стратегически към печалбите си, като инвестира в обширно портфолио от недвижими имоти на стойност 84 млн. долара. Не пропуска обаче и да дарява за благотворителни каузи част от хонорарите си.

Най-горещата звезда: Билетът за концерт на Тейлър Суифт достигна $920Дългоочакваното турне на певицата предизвика грандиозен скандал още преди да започне

Основните ѝ източници на доходи са продажбите на записи, концертни турнета, реклами и продажба на марки.

Суифт има договори за подкрепа и партньорства с едни от най-големите световни брандове, сред които Capital One, AT&T, Stella McCartney, парфюмите Elizabeth Arden, American Express, Keds, Diet Coke, Walmart и Apple.

Турнетата обаче са най-големият източник на печалба за Суифт, затова е напълно възможно The Eras Tour, което тя в момента изпълнява в САЩ, да я направи милиардер.

Forbes изчислява, че то потенциално ще донесе 620 млн. долара - от които тя ще може да задържи като чиста печалба около 500 млн. Ако се вземат предвид международните дати, които тя сега организира, общата сума на приходите ѝ може да бъде още по-голяма.

Суифт печели луди пари и от мърчандайз.

Forbes изчислява, че желаните от нея стоки на място, които продава на средна цена от 80 долара, могат да добавят около 87 милиона долара към състоянието ѝ. Изданието допълва, че част от приходите ѝ тази година са дошли от изгодни договори с Peloton и Starbucks.

Дъщерята на Бил Гейтс купи пентхауса на Луис Хамилтън за 51 млн. долараМасивният имот е в предпочитан от знаменитости манхатънски квартал

Тейлър Суифт обаче знае как да хари впечатляващото си състояние. Портфолиото ѝ от недвижими имоти включва осем имота в четири различни щата.

В Нешвил тя притежава апартамент с площ 3240 кв. м, чиято стойност се оценява на 3 млн. долара, и имение с площ 5600 кв. м, построено в стил гръцко възраждане, чиято стойност се оценява на 2,5 млн. долара.

В Лос Анджелис има имение в Бевърли Хилс с площ 10 982 кв. м на стойност близо 30 млн. долара. На крайбрежието Суифт притежава имение с изглед към морето в Уоч Хил, Роуд Айлънд, за което е платила 17,75 млн. долара, според New York Post.

Но това е нищо в сравнение с имота, който Суифт притежава в Ню Йорк в квартал Трайбека на стойност около 40 млн. долара, закупен миналата година. Той е двуетажен пентхаус с площ 8 309 кв. м в съседство с четириетажна градска къща, която също е нейна.

За да пътува между всички тези домове, певицата притежава два частни самолета Dassault. Не се знае колко е платила за тях, но Илон Мъск например, притежава подобен модел, който струва приблизително 26 млн. долара.

Мъск отново е най-богатият човек в светаБогатството му е скочило с 40,3% тази година до 192 млрд. долара

Суифт обаче е известна и с щедростта си, подкрепяйки каузи и помагайки на нуждаещите се. На 24-ия си рожден ден тя дари 100 000 долара на симфоничния оркестър в Нашвил, посочва People.

Оказвала е подкрепа по време на природни бедствия, като е дарила 1 млн. долара на пострадалите от наводненията в Луизиана и 500 000 долара за подпомагане на наводненията в Нешвил. Според People тя е събрала 750 000 долара чрез благотворителния концерт Speak Now Help Now за жертвите на торнадо в южните части на САЩ през 2011 г.

През 2020 г. Суифт дарява 50 000 долара на майка на пет деца, която е загубила съпруга си от COVID-19 дни преди Коледа. Според USA Today тя и майка ѝ Андреа Суифт са направили дарението анонимно. Още по 13 000 долара тя дарява на две майки с финансови затруднения заради пандемията.

В последно време звездата прави дарения на хранителни банки в Америка, които съвпадат с маршрута на турнето ѝ The Eras Tour.

Тейлър Суифт отказала $100 млн. oт FTX, не вярвала в криптоиндустрията Условията са включвали продажбата на билети за турне под формата на NFT

Суифт подхожда много внимателно в инвестициите си.

През 2022 г. тя се оттегля от спонсорския договор за 100 млн. долара с FTX на Сам Банкман-Фрийд, след въпрос към компанията дали не продава "нерегистрирани ценни книжа".

Много други знаменитости не го правят и сега са подсъдими за това, че са подкрепяли вече фалиралата криптоборса, допълва Insider.