Миналия месец цените на жилищата в Обединеното кралство са спаднали на годишна база с най-бързия темп от 12 години насам, а нарастващите лихвени проценти вероятно ще доведат до още по-голямо отстъпление на жилищния пазар, обясняват пред Reuters от ипотечния кредитор Halifax.

Цените на жилищата са се понижили с 2,6% на годишна база през юни след спада от 1,1 % през май, съобщава компанията, като добавя, че това е най-големият подобен спад от юни 2011 г. насам.

На месечна база цените са се понижили с 0,1% след месечния спад от 0,2% през май.

Ким Кинеърд, директор на Halifax Mortgages, коментира, че големият годишен спад отразява пика на цените на жилищата, наблюдаван преди около година, а през последните няколко месеца цените са се променили сравнително слабо.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства
Но растящите разходи за ипотечни кредити, стимулирани от очакванията за още повишения на лихвените проценти на Английската централна банка, са условие за още по-слаби следващи месеци.

"Колко дълбок и продължителен ще бъде спадът в цените на жилищата, все още е трудно да се предвиди", казва Кинеърд, добавяйки, че намаляването на инфлацията може да окаже известна подкрепа на жилищния пазар в страната. "След като пазарите вече прогнозират пик на банковата лихва от над 6%, има вероятност лихвите по ипотечните кредити да останат по-високи за по-дълго време, а натискът върху финансите на домакинствата да продължи."

В четвъртък инвеститорите заложиха, че упоритата инфлация ще принуди Английската централна банка да повиши лихвените проценти до 25-годишен връх от 6,5% до декември, припомня още Reuters и добавя:

“През последните седмици кредиторите, включително дъщерната банка на Lloyds Bank - Halifax, и други компании, предлагащи кредити за жилища, неколкократно преоценяваха офертите си, за да се справят с нарастващите разходи за финансиране”.

Британските компании инвестират в ЕС, за да избегнат негативите от БрекзитТе очакват да чуят как Лондон възнамерява да се конкурира с огромните субсидии за зелена енергия и технологии в ЕС и САЩ
Историята показва, че активността на жилищния пазар вероятно ще се забави рязко.

Според анализ на информационната агенция за последните 35 години голямото увеличение на суаповите лихвени проценти, които са в основата на разходите за финансиране на ипотечните кредити, често предхожда голям спад в жилищното строителство.

Според Halifax спадът в цените на жилищата е най-голям в югоизточна Англия. В Лондон цените са се понижили на годишна база с 2,6%, което е най-големият спад от октомври 2009 г. насам.

Къде цените растат?

Спадът в Лондон, най-вече в Западен централен Лондон, е най-голям и според статистиката на уебсайта за оценка на жилища Zoopla, цитирана от Independent. Според нея най-голямо обезценяване се наблюдава там - 68%, и в Колчестър, Есекс - 67%.

Според резултатите крайбрежните райони в Южна Англия също са отбелязали значително намаление на цените си.

Рекорден брой британци искат обратно в ЕСВ повечето от анкетираните държави от блока подкрепата за членството в съюза е спаднала до нивата от преди войната
В другата част на класацията са Халифакс, Йоркшир и Хъмбър, където стойноста на жилищните имоти се е повишила в най-голяма степен - 67%, следвани плътно от Дерби и Уейкфийлд - 65%.

Ричард Донъл, изпълнителен директор в Zoopla, коментира пред изданието: "Със стойността си от 10,7 трилиона паунда жилищният пазар е огромна част от националното богатство. Домът на всеки човек има своя собствена стойност и траектория на промяна на тази стойност с течение на времето. Стойността, която собственикът на едно жилище може да получи за своя дом, разкрива възможности за следващото му преместване или оказва влияние върху това колко добър лихвен процент може да получи при повторен ипотечен кредит."