Компанията Byju's, която някога беше сред най-ценните стартъпи в областта на образователните технологии в света и любимец на инвеститорите по време на пандемията, отбеляза драматичен спад в състоянието си след оперативни и финансови неуспехи през последните месеци.

Експертите твърдят, че това е необходима корекция в бичия период на индийските стартъпи.

Byju's се разраства твърде бързо и твърде рано, обяснява пред BBC Шрирам Субраманян, който ръководи независима компания за проучвания и консултации в областта на корпоративното управление.

Основана през 2011 г., Byju's стартира приложението си за обучение през 2015 г. С 15 млн. абонати до 2018 г. компанията за образователни технологии се превърна в еднорог, оценен на 1 млрд. долара.

Тя се разрасна значително по време на пандемията, тъй като учениците се насочиха към онлайн обучение. Но през 2021 г. тя отчете загуба от 327 млн. долара, което е 17 пъти повече от предходната година, допълва BBC.

Оценена на 22 млрд. долара миналата година, оценката на Byju's беше намалена на 5,1 млрд. долара тази година от Prosus NV, най-големият инвеститор и акционер на компаниятa.

Дружеството не отговори на запитванията за коментар от BBC.

Страната, в която програмирането започва от първи клас9-годишният Шиванк Пател започва да учи програмиране преди една година и вече е успял да изработи няколко собствени приложения, включително и за дарения на храна за бездомни деца

Анирудха Малпани, ангелски инвеститор и яростен критик на бизнес модела на Byju's, казва, че компанията е имала "късмет на хартия". "Има голяма разлика между стойността и оценката", допълва той.

Byju's похарчи 2 млрд. долара през 2021 г., за да придобие стартъпи в областта на образователните технологии като WhiteHat Jr, Aakash, Toppr, Epic и Great Learning. Скоро след това изпревари платформата за цифрови плащания Paytm, за да се превърне в най-ценения стартъп в Индия.

Byju's вложи стотици милиони в маркетинга си, като привлече за посланици на марката си суперзвездата на Боливуд Шах Рух Хан и футболната звезда Лионел Меси. Тя стана основен спонсор на индийския отбор по крикет и официален спонсор на Световната купа по футбол през 2022 г.

Но през последните месеци компанията е заливана от жалби, тъй като родителите я обвиняват, че не изпълнява обещанията си - принуждава ги да купуват курсове, които не могат да си позволят, а след това не предоставя обещаните услуги.

Бившите служители се оплакват от културата на продажби под силен натиск и нереалистични цели. През изминалата година са съкратени хиляди служители в опит за намаляване на разходите.

Въпреки че Byju's отхвърли обвиненията, тя вече е обект на разследвания от страна на правителството.

Може ли Индия да се превърне във фактор за аерокосмическата индустрия?90% от дейностите по поддръжка и ремонт на самолети в страната се извършват извън нейните граници, но това може да се промени

През април индийските власти нахлуха в офиса й в Бенгалуру заради подозрения в нарушаване на валутните закони. Компанията отрече да е извършила каквото и да е нарушение и увери работниците си, че е спазила изцяло законите.

През май кредиторите подадоха иск в американски съд, като я обвиниха в неизпълнение на плащанията и нарушаване на условията на споразумението за заем, включително месеци наред забавяне на публикуването на финансовите отчети.

Кредиторите също така обвиниха компанията в отклоняване на средства чрез базираното си в САЩ дъщерно дружество Alpha - твърдение, което Byju's отхвърли.

През юни, след като се съобщи за пропуснато лихвено плащане в размер на близо 40 млн. долара, Byju's заведе иск срещу кредиторите. Освен това тя започна още един кръг от съкращения, като уволни близо хиляда служители. Фирмата очакваше още проблеми от собствените си одитори.

Deloitte Haskins and Sells Llp се отказаха от функциите си на одитори на компанията, позовавайки се на забавянето на представянето на финансовите отчети на Byju's. Одиторите заявиха, че това е повлияло на способността им да оценят счетоводните отчети на компанията.

Как бивш шампион по шах се превърна в най-младия милиардер в Индия?Никил Камат е на 34 години и е най-младият милиардер в Индия

Скоро след това дойде новината, че трима от членовете на борда на директорите са подали оставка, като са останали само главният изпълнителен директор, съпругата му и брат му.

"Byju's не успя да се справи със стандарта, който се очаква от компания с нейния размер", заяви К. Ганеш, сериен предприемач и ангелски инвеститор, основал един от най-големите онлайн магазини за хранителни стоки в Индия - BigBasket. Забавянето на подаването на финансовите отчети е "неприемливо и безсъвестно", допълва той.

"Повечето сектори, които се възползваха от пандемията и бързо се разраснаха, сега са изправени пред насрещни ветрове, тъй като връщането към нормалния живот беше по-драстично, отколкото очакваха", обяснява Ганеш. "Това важи за всички компании в сектора на образователните технологии."

Goldman Sachs: До 2075 г. Индия ще е втората по големина икономика в светаВ момента Индия е петата по големина икономика в света след Германия, Япония, Китай и САЩ

Експертите твърдят, че потенциалът на сектора е бил надценен по време на пандемията.

Тези стартъпи бяха оценени на "стратосферно, нереалистично ниво", а сега се оценяват на "реалистични нива", категоричен е Ганеш. Допълва, че една от причините Byju's да се намира на сегашния си кръстопът е "вредната" структура на управителните съвети на компаниите, финансирани от рискови капиталисти.

"Когато в борда са само мениджъри, основатели и инвеститори - всеки от които е длъжен да защитава собствените си интереси, няма кой да защити интересите на компанията. За разлика от публичните дружества, където регулаторните правила осигуряват набор от независими директори в борда и настояват за одитен комитет, оглавяван от независим директор", смята Ганеш.

Той и други експерти в сектора се застъпват за идеята стартъпи, които достигнат определено ниво, да бъдат задължени да работят като публични дружества.

Byju's си е поставил краен срок да приключи одита за 2022 г. в края на септември, а за 2023 г. в края на декември.

Анализаторите обаче са притеснени, че сегашното положение на Byju's ще има само краткосрочно въздействие върху екосистемата на стартъпите в Индия. И допълват, че инвеститорите са свикнали да се справят с бичи и мечи периоди и имат къса памет, когато става въпрос за такива спадове.