Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е дал съгласието си да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Това съобщи ръководителят на военния алианс Йенс Столтенберг след среща с турския президент и шведския министър председател Улф Кристерсон във Вилнюс, където днес започва срещата на върха на НАТО.

Столтенберг написа в Twitter, че това е историческа стъпка, която прави всички съюзници на НАТО по-силни и по-сигурни.

Столтенберг отказа да посочи дата, на която присъединяването на Швеция към ЕС ще бъде ратифицирано от турския парламент - Великото национално събрание, което ще определи точния момент.

Часове по-рано президентът на Турция заяви, че Брюксел трябва да разчисти пътя за присъединяването на Анкара към ЕС, преди да одобри кандидатурата на Швеция, отбелязва CNN.

Освен това, Ердоган заяви, че Швеция приютява членове на войнстващи групировки, главно поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК), които той обвинява в организиране на демонстрации и финансиране на терористични групи, а антитурските протести в Стокхолм също предизвикаха гнева му.

Ердоган: Пуснете Турция в ЕС, ако искате Швеция да влезе в НАТОУкрайна може да стане член на военния съюз след края на войната с Русия, добавя турският лидер

САЩ не смятат, че стремежът на Турция да бъде приета в ЕС трябва да възпрепятства присъединяването на Швеция към НАТО, коментира Държавният департамент.

"В продължение на няколко години САЩ подкрепяха стремежа на Турция към членство в ЕС и продължаваме да го правим", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, като добави, че в крайна сметка това зависи от ЕС и Турция. "Ние обаче не смятаме, че това трябва да бъде пречка за присъединяването на Швеция към НАТО", допълни той.

Милър заяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "е направил тази забележка" в разговорите си с турския външен министър Хакан Фидан през последните дни. Двамата са разговаряли три пъти в рамките на пет дни.

"Продължаваме да настояваме, че Швеция е предприела редица стъпки, за да отговори на опасенията, които Турция изрази и смятаме, че е време Турция да подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО", убеден е Милър.

Столтенберг: Москва няма право на вето срещу разширяване на НАТОСъюзниците са съгласни, че

Турският президент Ердоган обвърза двата въпроса в публични коментари в понеделник - само ден преди началото на срещата на върха на НАТО, добавяйки още една пречка пред присъединяването на Швеция към алианса.

"Първо, нека да разчистим пътя на Турция в ЕС, а след това да разчистим пътя на Швеция, както проправихме пътя на Финландия", каза Ердоган.

В отговор на изказването, от Европейската комисия заявиха, цитирани от БТА, че присъединяването към ЕС и към НАТО са два различни процеса.

ЕС има много структуриран процес на разширяване и ясни стъпки, които трябва да се изминат от всички кандидати за присъединяване и онези, които желаят да станат кандидати, каза говорител на ЕК.

Той добави, че през октомври се очаква да бъдат представени следващите доклади на комисията за напредъка на страните, очакващи членство в ЕС. По неговите думи се предвижда и доклад за Турция.

Турция получи статут на кандидатка за членство в ЕС през 1999 г., но оттогава напредъкът е в застой. Брюксел настоява, че Анкара се бави с ключови реформи в съдебната система и правомощията на президентския кабинет през последните години.

Турция отвори пътя на Финландия към НАТО, Швеция остава в чакалнята Двете страни подадоха молби за членство през май миналата година, мотивирайки се с нахлуването на руските войски в Украйна

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО миналата година, изоставяйки политиките на военно неприсъединяване, продължили през десетилетията на Студената война, тъй като нахлуването на Русия в Украйна промени съображенията за сигурност, припомня Reuters.

Молбите за членство в алианса трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО и докато молбата на Финландия получи зелена светлина през април тази година, Турция и Унгария се въздържаха да одобрят кандидатурата на Швеция.

Междувременно скандинавската страна заяви, че е изпълнила всички искания, договорени по време на преговорите с Турция миналата година, включително въвеждането на нов законопроект, който обявява за незаконно членуването в терористична организация, и подчерта, че свободата на словото е защитена от нейната конституция.

Миналия четвъртък началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан заяви, че Будапеща няма да блокира ратификацията на членството на Швеция в НАТО, допълва Reuters.