Собственикът на испанската компания Zara Inditex ще се стреми към рециклиране и устойчиво отглеждане на култури, за да намали въздействието на бързата мода над околната среда до 2030 г.

Решението за това е продиктувано от нарастващия натиск за намаляване на отпадъците, съобщава Reuters.

До края на десетилетието около 40% от използваните материи ще идват от конвенционално рециклиране, а 25% от устойчиво отглеждани култури, заяви главният изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас на годишната среща на акционерите в Испания.

Други 25% ще бъдат добивани чрез материали от "следващо поколение", в които групата инвестира, а останалите 10 % - от други устойчиви източници, съобщи компанията.

Дрехи, опасни за здравето. С какви химикали работи модната индустрияПрез последните години зачестиха опитите за тестване на дрехи от различни потребителски организации и изследователски центрове

Новите цели идват в момент, когато Европейската комисия изготвя разпоредби, с които да накара търговците на дребно на дрехи да плащат за отпадъците, които произвеждат, с аргумента, че компаниите за бърза мода "насърчават клиентите да пазаруват импулсивно и стимулират закупуването на по-големи количества дрехи".

"Продължаването напред в областта на устойчивостта е естествено за нас", заяви Марта Ортега, председател на Inditex без изпълнителни функции, в коментар пред инвеститорите по време на годишното събрание.

Тя обаче определи новите цели като "голямо предизвикателство".

Да превърнеш въглерода в прежда. Как модата може да заличи отпечатъка сиСтартъпът Rubi използва енизми, които „изяждат“ карбона и го превръщат в целулоза

Inditex постигна рекордни продажби, маржове и печалби в последните 12 месеца. Акциите ѝ се повишиха с 38% само за тази година.

Компанията не показва признаци на забавяне на производството. Според годишния й доклад за 2022 г., тя е пуснала на пазара 621 244 тона облекла за 2022 г., което е с 10% повече от 2021 г.

"В дългосрочен план очакваме Inditex да премине към кръгов модел на модата, чийто темп ще се измерва от търсенето на клиентите и регулациите", заяви Адам Гофтън, портфолио мениджър в Mackenzie Investments в Торонто, която притежава акции на Inditex. "Мащабът осигурява на компанията добра позиция да отговори на регулаторния натиск", добави той, цитиран от Reuters.