"Разкажи ми повече за себе си."

Това е един от най-често срещаните и измамно трудни въпроси, задавани по време на интервюта за работа.

Но "разкажете ми за себе си" е нещо повече от средство за разчупване на леда между двама или повече непознати.

Мениджърите използват този въпрос, за да оценят увереността ви и да се запознаят с вашите цели и приоритети, пише CNBC.

"Когато се явявате на интервю за работа, вие продавате себе си", обяснява Уилям Вандерблумен, главен изпълнителен директор на Vanderbloemen Search Group.

"Най-добрият отговор казва истината, той е кратък и ангажиращ.", категоричен е експертът.

4 съвета как да преминете през дългите интервюта за работа Оценете дали възможността е в съответствие с вашите дългосрочни цели и дали инвестицията на време и усилия ще си струва

Вандерблумен е интервюирал над 30 000 кандидати за работа и е написал няколко книги как можем да изградим успешна кариера.

Предстоящата му книга "Бъдете еднорог: 12 навика, които отличават най-добрите лидери от останалите" ще бъде публикувана през ноември 2023 г., допълва CNBC.

И понеже въпросът "Разкажете повече за себе си" обикновено се задава в началото на интервюто за работа, това е чудесна възможност да направите силно първо впечатление на мениджъра по наемане, обяснява Вандерблумен.

Отговорът ви на този въпрос трябва да бъде като мини асансьор, в който да изтъкнете една от силните си страни, подходящ минал опит и защо се вълнувате от тази работа.

"Когато запитам кандидатите да разкажат повече за себе си, всъщност търся самопознание. Изключителните кандидати са тези, които ми показват къде са силните им страни и от какъв вид работа черпят енергия.", допълва Вандерблумен.

Как да изпъкнете пред компании, за които уменията са по-важни от дипломитеКомпаниите променят подхода си при наемане, като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит

Важно е да съобразите отговора си с конкретната позиция, за която се явявате на интервюто, като се съсредоточите върху уменията и опита, които са най-подходящи.

Например, ако провеждате интервю за работа като софтуерен разработчик в разрастващ се технологичен стартъп, можете да кажете:

"На този етап от кариерата си разбрах, че наистина ми харесва да работя в бърза и гъвкава среда.

Не мога да понасям да седя неподвижно и да правя едно и също нещо всеки ден, дори и извън работата, винаги съм нетърпелив да се захвана с нови хобита.

Едно от нещата, които ми харесват във вашата компания, е, че в момента сте във фаза на растеж.

Радвам се да допринеса за този растеж, да се адаптирам в движение и да подкрепям работата на другите екипи, както мога."

Ти си най-умният и най-способният. Как лъжат работодателитеМного често експертите по подбор на кадри са готови да свалят всички звезди от небето за бъдещия работник

Ако сте на интервю за позиция като мениджър човешки ресурси можете да обясните защо ви харесва да общувате с хората и да дадете пример за случай, в който сте направили това на работа, предлага Вандерлбюмен.

"Ако можете да покажете на интервюиращия защо сте устроени по определен начин, защо сте изградили такъв характер и как това съответства на очакванията на длъжността, ще ги очаровате.", казва в заключение експертът.