Най-големите банки в САЩ представиха картина на устойчива икономика в петък. Потребителите и бизнесът продължават да харчат и да вземат заеми дори след светкавичното покачване на лихвените проценти.

Печалбата на JPMorgan Chase е скочила с 67% през второто тримесечие на 2023 г. на годишна база, а тази на Wells Fargo е нагоре с 57%, благодарение на приходите от отпускане на кредити при по-високи лихвени проценти.

Печалбата на Citigroup пада с 36%, но и трите банки надминаха очакванията на анализаторите за постигнатите печалби и приходи, отбелязва The Wall Street Journal.

Заедно трите банки са увеличили своите кредитни портфейли спрямо година по-рано, благодарение отчасти на увеличението на балансите по кредитни карти.

JPMorgan, Wells Fargo и Citi взети заедно за спечелили 49 милиарда долара от лихви през последното тримесечие, което е с 31% повече от година по-рано, тъй като заемите са се увеличили, както и таксите по тях.

Банките също така повишиха прогнозите за печалбите си от кредитиране за 2023 г., доказателство, че не очакват голяма промяна при заемите или депозитите.

Печалбата на JPMorgan скочи с 67% след сделката с First RepublicПричината за високия ръст са повишените приходи от лихвени плащания от кредитополучатели

Анализатори и инвеститори до голяма степен са съгласни, че икономиката се забавя, откакто Федералният резерв започна да вдига лихвите миналата година. Резултатите от петък обаче показаха, че пазарът забравя, че е имало банкова криза през март, коментира WSJ.

По-високите лихвени проценти, които тласнаха Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank до фалит, до голяма степен бяха от полза за мегабанките, които привлякоха нови клиенти, търсещи сигурност. Придобиването на First Republic от JPMorgan с институционална помощ даде тласък на нейния потребителски и търговски бизнес, както и незабавна печалба от 2,7 милиарда долара.

Картината обаче може да е по-малко розова за по-малките и средните кредитори, които ще започнат да отчитат резултати следващата седмица. Въпреки че банки от всякакъв размер плащат повече лихви, за да попречат на жадните за печалба клиенти да теглят депозитите си, допълнителният разход може да създаде трудности на по-малките банки.

Големите американски банки започват сезона на отчетите с гръм и трясъкРезултатите за първото тримесечие на най-големите кредитори в страната показаха защо те са по-добре позиционирани от по-малките конкуренти да издържат на последните предизвикателства

Относно акциите в банковия сектор, JPMorgan, Wells Fargo и Citi са нагоре от началото на 2023 г. В петък, JPMorgan се покачи с 0,6%, докато Wells Fargo падна с 0,3%, а Citigroup се понижи с 4%. По-широкият индекс на KBW Nasdaq Bank се понижава с 18% за годината и падна още в петък, знак, че инвеститорите се притесняват от разходите за депозити на по-малките банки.

Някои регионални банки освен това понижиха прогнозите за печалбите си за второто тримесечие през последните седмици, заявявайки, че са подценили нивата за плащанията по депозити.

Глобалната икономика не върви към рецесия, смята стратегът Дейвид РошГлобалната икономика е в период на статичен растеж, докато лихвените проценти остават високи, според ветеранът

Според банкерите и регулаторите мартенската криза е отшумяла и последните икономически данни пораждат надежди, че най-лошите икономически сценарии няма да се осъществят.

Ръководителите и на трите големи банки казаха, че продължават да вярват, че икономиката е силна, особено като се вземе предвид потреблението в САЩ, но намекнаха, че все още има несигурност.

„Не знам дали ще бъде меко приземяване, лека рецесия или тежка рецесия“, каза главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън пред репортери.

По-рано през седмицата в интервю за The Economist, Даймън каза: „Потребителите имат пари, те имат още 1 трилион долара в текущите си сметки. Те намаляват и смятаме, че някъде към края на годината излишните пари ще бъдат похарчени. Дори да влезем в рецесия, потребителите са в страхотна форма, бизнесът също е в доста добра форма."

„Икономиката на САЩ продължава да се представя по-добре от очакваното от мнозина и въпреки че вероятно ще има продължително забавяне, напълно възможно е диапазонът от лоши сценарии да се стесни през следващите няколко тримесечия“, коментира изпълнителният директор на Wells Fargo Чарли Шарф по време на разговор с анализатори.

„Като цяло бих казала, че виждаме по-предпазлив потребител, но не и такъв, който е непременно в рецесия“, посочи изпълнителният директор на Citi Джейн Фрейзър.

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

Неизпълнението на задълженията по заемите се е увеличило леко, но остава на историческо ниско ниво. Все пак големите банки са заделили средства за потенциални бъдещи неизпълнения. Wells Fargo е заделила близо 1 милиард долара за покриване на очаквани лоши кредити, предимно при търговските имоти.

Ръководителите на JPMorgan обаче характеризират лекото увеличение на просрочените заеми като по-нормално от историческа гледна точка, а не като тревожно влошаване.

Банките също така стават по-селективни по отношение на заемите, които отпускат. „Икономиката се забави и ние предприехме някои действия за затягане на кредитирането“, каза изпълнителният директор на Wells Fargo Чарли Шарф.

$1,5 трилиона корпоративно финансиране са в риск заради агресивните лихви Пазарът се сви в момент, когато компаниите са изправени пред огромни нужди от рефинансиране

Клиентите и на трите банки харчат повече за кредитните си карти. Заемите за бизнеса са се повишили в JPMorgan и Wells Fargo. И в двете банки са се увеличили и ипотечните кредити, които са силно повлияни от лихвите, спрямо по-ранните месеци на годината, въпреки че остават рязко надолу на годишна база.

Положението обаче става все по-трудно дори за големите банки.

И трите банки, обявили резултати в петък, трябва да плащат повече на вложителите, за да се предпазят от това те да прехвърлят пари във фондове с по-висока доходност.

Клиентите все още теглят пари. Депозитите са намалели с 3% на годишна база в JPMorgan и с 6% в Wells Fargo. Те са почти без промяна в Citi.

Тези резултати изплашиха инвеститорите в банковия сектор, където за по-малките и по-малко диверсифицираните банки ще е по-трудно да компенсират тези разходи. Регионалните банки се сринаха в петък, като State Street и Bank of New York Mellon отбелязаха рязък спад.

Междувременно заемите също могат да се влошат, ако по-високите лихви нанесат по-голямо влияние върху потребителите и бизнеса.

Бизнесът на банките на Уолстрийт остава в застой. Инвестиционното банкиране, което включва такси от сливания и продажба на корпоративни акции и дългове, спада с 6% на годишна база в JPMorgan и 24% в Citi. Търговията намалява с 10% при JPMorgan и 13% при Citi.