Решението на милиардера Илон Мъск да преименува Twitter на X може да се окаже сложно от правна гледна точка, тъй като много компании, в това число Meta и Microsoft, вече притежават права за интелектуална собственост върху същия символ, акцентира Reuters.

X е толкова широко използванa и цитирана в търговските марки буква, че почти сигурно ще донесе правни предизвикателства за компанията, известна досега като Twitter.

По друг начин казано, Илон Мъск може да се сблъска със сериозни проблеми при защитата на марката X в бъдеще.

Потенциални юридически проблеми за Twitter...

"Има 100% вероятност Twitter да бъде съден за това от някого", казва адвокатът по търговски марки Джош Гербен пред информационната агенция. Той лично е преброил близо 900 активни регистрации на търговски марки в САЩ, които вече обхващат буквата X в широк спектър от индустрии и вариации.

Официално: Птицата Лари отлита, X каца в логото на TwitterНовият изпълнителен директор Линда Якарино заяви, че ребрандирането е вълнуваща нова възможност
В понеделник Мъск преименува социалната мрежа Twitter на X и представи ново лого на платформата - стилизирана черно-бяла версия на буквата. Но притежателите на търговски марки, лога и слогани, които идентифицират източниците на дадени стоки, могат да претендират за нарушение, ако действията на друга марка могат да доведат до объркване на потребителите. Средствата за защита варират от парични обезщетения до забрана на използването.

Microsoft например от 2003 г. насам притежава търговска марка X, свързана с нейната система за видеоигри Xbox. Meta Platforms - чиято платформа Threads е директен съперник на Twitter, пък притежава федерална търговска марка, регистрирана през 2019 г., включваща синьо-бяла буква "X", за области, свързани със софтуер и социални медии.

Все пак, смята Гербен, Meta и Microsoft вероятно няма да заведат дело, освен ако не се почувстват застрашени, че Х на Twitter навлиза в техни води.


Самата Meta си навлече множество юридически проблеми, свързани с интелектуалната собственост, когато промени името си от Facebook. Тя е изправена пред съдебни дела, заведени миналата година от инвестиционната компания Metacapital и компанията за виртуална реалност MetaX, и вече уреди друг иск заради новото си лого със символа “безкрайност”.

Ако пък Мъск успее с трансформацията на името на социалната си мрежа, това няма да попречи други да продължат да претендират за този символ.

ЕС отново разследва Microsoft, Samsung съди китайски конкурент През предходното десетилетие на софтуерния гигант бяха наложени глоби в размер на 2,2 млрд. евро
"Като се има предвид трудността да се защити една буква, особено толкова популярна в търговско отношение като "X", защитата на Twitter вероятно ще се ограничи до много сходни графики с логото им", казва Дъглас Мастърс, адвокат по търговски марки в адвокатската кантора Loeb & Loeb. "Логото няма много отличителни черти, така че защитата ще бъде много ограничена."

….. и реални за Apple

Но докато новите юридически предизвикателства пред Twitter все още са потенциални, то тези за Apple съм съвсем реални, след като компанията стана обект на колективен иск на стойност 785 млн. паунда (1 млрд. долара), заведен от над 1500 разработчици на приложения в Обединеното кралство заради таксите в App Store.

Приходите на бизнеса с услуги на Apple, който включва App Store, нарастват с бързи темпове през последните няколко години и сега се движат около 20 млрд. долара на тримесечие. В същото време комисионите в размер на 15-30%, които компанията начислява на някои производители на приложения за използването на системата за плащане, са критикувани от разработчиците и са обект на антитръстови разследвания в няколко държави.

Съдят TotalEnergies за нарушаване на околната среда и човешките праваИскът е базиран на френски закон от 2017 г., който изисква от големите компании да идентифицират рисковете в своите глобални операции
По-рано Apple обяви, че 85% от разработчиците на приложения в App Store не плащат никакви комисиони и че чрез магазина си компанията помага на европейските разработчици да получат достъп до пазари и клиенти в 175 държави по света.

Искът на Обединеното кралство в Апелативния трибунал по конкуренцията е подаден от Шон Енис, професор в Центъра за политика в областта на конкуренцията към Университета на Източна Англия и бивш икономист в ОИСР, от името на 1566 разработчици на приложения.

"Таксите, които Apple налага на разработчиците на приложения, са прекомерни и са възможни единствено благодарение на монопола й върху разпространението на приложения на iPhone и iPad", казва Енис в изявление. "Таксите са несправедливи сами по себе си и представляват злоупотреба с ценообразуването. Те вредят на разработчиците на приложения, както и на купувачите на приложения."