Компанията на Илон Мъск Twitter е отказала да плати най-малко 500 милиона долара като обещано обезщетение на хиляди служители, които са били съкратени след придобиването на платформата от предприемача.

Това се твърди в жалба, подадена от Къртни Макмилиън, ръководила програмите за обезщетения на служителите в Twitter преди да бъде уволнена през януари. Тя е подала колективния иск във федералния съд на Сан Франциско, съобщава Reuters.

Макмилиан твърди, че съгласно план за обезщетение, създаден от Twitter през 2019 г., на повечето хора, в случай, че бъдат съкратени, са били обещани две месечни възнаграждения плюс стойността на едноседмична заплата за всяка пълна година работа. Според иска на старши служители като Макмилиан са дължими шест месеца възнаграждение.

Компанията е дала на съкратените най-много един месец обезщетение, а много от тях не са получили нищо, твърди Макмилиан.

Twitter съкрати повече от половината си работна сила като мярка за намаляване на разходите, след като Мъск придоби платформата през октомври.

Компанията, която вече няма отдел за връзки с медиите, е отговорила на искането за коментар от Reuters с Poop емотикон, пише агенцията.

Как Илон Мъск върна култовия образ на Марк Зъкърбърг Собственикът на Twitter направи отдавана невъобразимото: той помогна за съживяването на увереността и харизмата на съоснователя на Facebook

В подадения иск Twitter и Мъск са обвинени в нарушаване на федерален закон, регулиращ плановете за доходи на служителите.

Срещу Twitter вече има дело за предполагаемо неизплащане на обезщетения, но тези случаи включват нарушение на искове по договор, а не на закона за обезщетенията. Компанията заяви, че е платила всичко на бившите си служители.

Друго висящо съдебно дело, заведено миналия месец, обвинява компанията, че не е платила милиони долари под формата на бонуси, които дължи на останалите служители. Twitter заяви, че твърденията са неоснователни.

Компанията е изправена и пред още съдебни дела, произтичащи от съкращенията, започнали миналата година, включващи твърдения, че те са били насочени към жени и работници с увреждания.