Бъдещите съдебни заседатели по делото, заведено от от акционери на Tesla срещу Илон Мъск по обвинение, че е манипулирал цената на акциите на компанията, са изразили разнопосочни мнения за бизнесмена. И те варират в широки граници - от „умен“ до "ненормален".

Може би това е и причината Мъск да обяви, че не може да получи справедлив процес в Сан Франциско. Но именно там ще се проведат изслушванията по делото, свързано с негов туит от 2018 г., в който заявява, че ще направи Tesla частна компания. Заради публикацията американските регулаторни органи впоследствие го отстраниха от председателския пост.

На 7 август 2018 г. той съобщи в социалната мрежа, че има "осигурено финансиране", за да направи автомобилния производител частен, което би представлявало изкупуване на стойност 72 млрд. долара. До такава сделка така и не се стигна, но пък акционерите твърдят, че туитът им е струвал милиарди долари, след като цената на акциите на компанията рязко спаднаха, припомня BBC.

Главният изпълнителен директор на Tesla обаче твърди, че към онзи момент наистина е вярвал, че е осигурил финансиране от инвестиционния фонд на Саудитска Арабия и не е извършил измама с ценни книжа.

Илон Мъск счупи световния рекорд за най-голяма загуба на лично състояние Милиардерът е загубил 182 милиарда долара от ноември 2021 г., до голяма степен поради спада в цената на акциите на Tesla

"Мисля, че той е малко извън себе си, в личен план", пише един от възможните съдебни заседатели във въпросник, който трябва да оцени неговата безпристрастност.

"Наистина вярвам, че не можеш да съдиш човек, докато влезеш в неговите обувки", казва друг възможен съдебен заседател, който добавя, че бизнесменът изглежда "нарцистичен", а трети го определя като човек, който е „готов да поема рискове“.

Определенията за него включват още "бързоразвиващ се бизнесмен", "умен, успешен пионер" и „не много симпатичен човек“.

В крайна сметка е избрано жури от девет души, а встъпителните пледоарии започват в сряда.

Диктатор по учебник. Как виждат Мъск служители и потребители на TwitterДосегашното поведение на Илон Мъск в Twitter е свързано с

Преди това Мъск е поискал процесът да бъде преместен в Тексас, като е твърдял, че в Сан Франциско няма да е възможно да се събере справедливо съдебно жури. По думите му масовите уволнения в Twitter са засегнали много служители в калифорнийския град, което може да се отрази на тяхната безпристрастност.

Екипът на Мъск твърди, че значителна част от потенциалните съдебни заседатели гледат отрицателно на милиардера. Въпреки тези протести в петък съдията реши, че процесът ще продължи в Калифорния. Ако съдебното жури в Сан Франциско отсъди в полза на акционерите, Мъск ще трябва да се раздели с милиарди за обезщетения.

Той вече плати 20 млн. долара на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) за туита, а Tesla трябваше да плати още 20 млн. долара. И ако самите суми може да не са толкова големи на фона на неговото състояние, то тези глоби могат да бъдат използвани от срещу бизнесмена в това дело, смятат анализаторите.

Очаква се то да продължи около три седмици.