След като главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман обяви дългоочакваната новина, че стартира проекта за криптовалута Worldcoin, вниманието на потребителите беше привлечено от една специфична подробност.

Става въпрос за Orb – oсновният инструмент за идентификация, който компанията описва като "цифров паспорт", доказващ, че притежателят му е истински човек, а не бот с изкуствен интелект.

Orb е лъскава сфера, която сканира очните ябълки и осигурява на потребителите Wolrd ID или код за акаунт за криптовалутата.

Създателят на OpenAI представи нова криптовалута Worldcoin може да отговори на въпроса как генеративния AI ще промени икономиката, смята Сам Алтман

Дизайнът има отразяваща повърхност, която изкривява всички околни хора и сгради в периметъра и напомня на емблематичните огледални кълба в нощните клубове и дискотеки, отбелязва BusinessInsider.

Регистрацията чрез Orb е като сбъдната антиутопия – представете си, че задържате погледа си, докато Кълбото сканира данните от ириса ви и потвърждава вашата човешка идентичност, допълва медията.

Междувременно Worldcoin вече публикува в Twitter снимки на обектите си в големите градове.



Едно от кълбата в португалската столица Лисабон е с изглед към кулата Белем, в Сингапур блести на фокус, докато в далечината се извисява хотелът Марина Бей Сандс.

В Маями Orb е заобиколен от палмови дървета,



а в Токио директно отразява небето.

От Worldcoin обаче са предвидили критиките към антиутопичната естетика на сферата. Не е необходимо да предоставяте никаква лична информация, ако не желаете, се казва на уебсайта на компанията - освен, разбира се, тази, която се отнася до вътрешността на очите ви. Самият World ID не съдържа никакви данни, свързани с ириса, според компанията. А сканирането на очните ябълки се изтрива след идентификацията, отново според Worldcoin.

"Всеки аспект на Worldcoin е проектиран така, че поверителността да е в центъра на вниманието", коментира представител на компанията в изявление за BusinessInsider.

По данни на Worldcoin, около два милиона души вече са се регистрирали за новата услуга. Все още не е ясно дали технологията ще може да реши сложните проблеми и предизвикателства пред отворения пазар на криптовалути. Но кълбото вече е тук и приканва да сканирате ириса си.

Засега ние ще се въздържим, допълват от BusinessInsider.