Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО реши да не добавя Големия бариерен риф към списъка със застрашени обекти, въпреки че редица научни доказателства сочат, че той е застрашен от ново масово избледняване през предстоящото лято.

На заседанието си в Париж в понеделник комитетът заяви, че австралийското правителство е постигнало "значителен напредък", но рифът остава под "сериозна заплаха" от изменението на климата и замърсяването.

Комитетът допълни, че "устойчивите действия за изпълнение на приоритетните препоръки на мисията са от съществено значение за подобряване на дългосрочната устойчивост на рифа" и поиска от правителството да представи актуална информация до 1 февруари - в разгара на австралийското лято, съобщава CNN.

Учени обаче твърдят, че няма изгледи за радикално подобрение само след шест месеца, особено след като според климатичните прогнози настъпването на Ел Ниньо - естествено колебание на климата, което обикновено има затоплящ ефект, ще направи океаните още по-горещи.

"Много климатолози са шокирани от факта, че това не е включено в списъка", казва пред CNN Кимбърли Рийд от Центъра за екстремни климатични явления ARC и Университета Монаш.

"С настоящите ни политики и емисии, ние сме на път да стигнем до поне 99% спад в световните коралови рифове и ако това не означава, че са в опасност, тогава не съм сигурна какво ще стане", смята Рийд.

ЮНЕСКО и Австралия в спор за Големия бариерен рифПрез последните 5 години рифът претърпя няколко избелвания. Това се случва, когато коралите преживяват периоди на необичайно високи летни температури на морската вода

Големият бариерен риф е с площ от 345 000 квадратни километра е дом на над 1500 вида риби и 411 вида твърди корали. Всяка година той допринася с милиарди долари за австралийската икономика и се рекламира усилено пред чуждестранните туристи като едно от най-големите природни чудеса на страната и света.

Откакто през 2021 г. Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО за първи път повдигна въпроса за възможността за присъждане на оценка "в опасност", последователните австралийски правителства работят усилено, за да убедят комитета, че са пазители на природното богатство.

Министърът на околната среда заяви пред репортери във вторник, че не се извинява за това, че е лобирала пред ЮНЕСКО Големият бариерен риф да не бъде включен в към списъка на застрашените. "Лобирането се състои в това да казваме истината за нещата, които правим", заяви министърът.

Тя подчерта какви са основните екологични политики на лейбъристкото правителство от идването му на власт през 2022 г., включително изразходването на милиони долари за подобряване на качеството на водата и управлението на рифа, както и мерки за намаляване на замърсяването на планетата, включително определяне на цели за емисиите и електрифициране на домовете.

При предишното правителство Големият бариерен риф претърпя масово избеляване през 2016, 2017 и 2020 г., причинено от по-високите температури на океана. Друго избелване през 2022 г., първото по време на Ла Ниня, аналог на Ел Ниньо, което обикновено има охлаждащо влияние, предизвика сериозни опасения относно перспективите му и плановете за управление на страната, отбелязва още CNN.

Обречен ли е Големият бариерен риф? До 99% от коралите ще изчезнат до 2025Големият бариерен риф се простира на 2 300 км по крайбрежието на Австралия и макар да е огромен, новите данни показват, че до 99% от него могат да изчезнат заради климатичните промени

В проекторешението комитетът на ЮНЕСКО заяви, че рифът е преживял "известно възстановяване" след последното избелване и че популациите на редица ключови видове се увеличават или са стабилни.

Комитетът изказа "благодарност" за неотдавнашните действия на правителството, но заяви, че е необходимо да се направи повече за подобряване качеството на водата и за "укрепване на плана за рифа до 2050 г., за да се включат ясни ангажименти на правителството за намаляване на парниковите емисии".

Правителството е наясно, че трябва още работа, за да се защити не само рифът, но и хилядите австралийци, чиито работни места зависят от него, заяви от своя страна министърът. "Никой не трябва да казва на Австралия да се грижи за рифа днес. Никой не се отнася по-сериозно към опазването на рифа. Радвам се, че това беше признато от международната общност".

Учените обаче посочват, че е малко вероятно перспективите пред рифа да се подобрят до 1 февруари.

"Актуализацията на доклада на ЮНЕСКО за Големия бариерен риф отлага следващата оценка за обявяването му като "застрашен" с още една година", смята Тери Хюз, директор на Центъра ARC за изследване на кораловите рифове към университета "Джеймс Кук".

Следващият Ел Ниньо - апокалипсис за кораловите рифове на планетатаВ периода 2014-2017 г. явлението унищожи 30% от кораловите рифове на планетата. Има вероятност това да се повтори

Австралийското бюро по метеорология заяви, че настъпването на Ел Ниньо е "вероятно през следващите седмици", въпреки че Националната океанска атмосферна администрация на САЩ (NOAA) и Световната метеорологична организация вече обявиха настъпването.

"Тъй като условията на Ел Ниньо се засилват, много е вероятно да станем свидетели на още едно масово избелване през следващото лято, точно след написването на доклада", заяви Хюз.

Дейвид Буут, професор по морска екология в UTS и президент на Австралийското дружество за кораловите рифове, изтъкна очевидното противоречие между декларираните от правителството усилия за защита на рифа и неотдавнашното му одобрение за нови проекти за изкопаеми горива.

Според доклада на Австралийския институт "Coal Mine Tracker" правителството е одобрило три нови въглищни мини или разширения, откакто дойде на власт през май 2022 г. "Ще се изправи ли най-накрая федералното правителство пред реалността и ще спре ли целия добив и износ на въглища и газ - особено новите разработки като находището Адани? Може би е твърде късно да се спаси рифът", допълва Буут.

Джоди Румър, професор по морска биология в университета "Джеймс Кук", смята, че светът трябва да се изправи пред сериозната заплаха, която ускореното изменение на климата представлява за Големия бариерен риф и други места по света. "Трябва постепенно да намалим използването на изкопаеми горива. Да ги заменим възможно най-бързо през това десетилетие", коментира тя пред CNN.