Втора седмица темата за насилието определя дневния ред на обществото у нас.

Този път информацията за обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче от Стара Загора пречупи клишето „всяко чудо за три дни“ и трайно се настани във водещите новини по националните телевизии, радиа, в публикациите на сайтове, в коментарите на експерти и анализатори.

Социалните мрежи оправдаха репутацията си на публични трибуни, където потребители от всички демографски групи се включиха с мнения, хипотези и становища (незнайно колко точно обосновани) по темата.

Насилието промени дори посоката на политическия живот у нас, прекъсвайки парламентарната ваканция на депутатите (току-що започнала), които спешно се върнаха на работа, за да приемат така необходимите и очаквани с години наред промени в Наказателния кодекс.

Европейският съд по правата на човека осъди България за домашно насилиеНашата страна следва да плати на пострадалата 10 000 евро обезщетение

Социалният шок от невижданата жестокост на агресора към жертвата създаде толкова силен резонанс в съзнанието на гражданското общество, че оказа влияние дори върху бизнеса на развлекателната индустрия, който на пръв поглед няма пресечни точки с темата за насилието.

Сякаш по ирония на съдбата, изпълнителят от дуета СкандаУ – Йонислав Йотов, по-известен като Тото, първи попадна в епицентъра не просто на обикновен скандал, а на истинско торнадо, предизвикано от епизод с участието на баскетболния треньор Тити Папазов в нашумелия му подкаст "При ТоТо".

Във видеото, заснето през март тази година, Папазов разкрива, че е имал интимна връзка с момиче, което му е изневерило с негов много близък приятел. За да я "накаже", той опитал да обръсне главата ѝ (както насилникът прави с 18-годишното момиче, чието тяло обезобразява с макетно ножче – б.р.).

Тъй като тя се дърпала, Тити направил "дупки" в косата ѝ. Докато слуша историята, Тото буквално се залива от смях, същото се чува и от студиото на подкаста.

„Порно за отмъщение“. Как се бори законът със споделянето на интимни кадриБританската организация Revengepornhelpline съветва жертвите никога да не се паникьосват, а още по-малко да се опитват да избягат от проблема

Гневната реакция от поведението на музиканта не закъсня и той беше залят от мощна вълна на критики и обидни коментари в социалните мрежи. Най-огромни щети обаче понесе публичният имидж на Тото, който в разгара на лятото стана новото рекламно лице на Pepsi за България.

От компанията веднага реагираха на скандала и излязоха с официална позиция, в която съобщиха, че са предприели всички мерки за прекратяване на сътрудничеството с певеца и влогър Йонислав Йотов – Тото. Снимките му на рекламни позиции в сайта на "Пепси България" също бяха премахнати.

Ето какво е цялото изявление на компанията:

„Куадрант Бевъриджис“ АД – като официална бутилираща компания на продуктите на PepsiCo за България и организатор на кампанията „Предизвикателството на Pepsi” заявява ясна позиция против насилието.

Като социално отговорна компания ние по никакъв начин не подкрепяме и сме против действия, които водят до увреждане на човешкото достойнство и физическо здраве. Ние по никакъв начин няма да толерираме подобно отношение в обществото или даването на трибуна на такъв тип поведение.

На база гореизложеното ви уверяваме, че сме предприели необходимите последващи мерки, свързани с преустановяване на колаборацията ни с г-н Йонислав Йотов (Тото)“

Други рекламни партньори на Йотов също се разграничиха от поведението му. Един от най-големите СПА хотели във Велинград съобщи, че отменя запис на подкаста му там, предвиден за 26 август.

„Уважаеми гости, сумите по всички закупени билети ще бъдат възстановени, Arte Spa&Park Hotel Velingrad, на рецепция. Очакваме Ви до края на м. август“, написаха от хотела в официалната си страница във Facebook.

Йонислав Йотов се извини публично за държанието си по време на епизода с Тити Папазов.

„Извинявам се, че не съм го преценил правилно навреме, когато се е случило. Аз не знаех каква история той ще разкаже и моя смях там е още по-обиден с оглед на ситуацията към днешна дата. За което, това, което мога да кажа е – извинявам се и наистина, наистина се надявам, че няма и няма да има повече жени в такава ситуация“, каза Тото.

Щетите от скандала за Йотов като лице от шоубизнеса са загуби от хонорари, отлив на последователи в социалните мрежи и фенове на музикално съдържание, както и трайно петно върху имиджа му на рап изпълнител и влогър с фокус върху поколението Z.

Инвеститори съдят Adidas за сътрудничеството с Кание УестВ жалбата се казва, че компанията е подвела акционерите, като е скрила подробности за антисемитското поведение на Йе; Adidas отхвърля твърденията

За разлика от Тото, други понесоха още по-сериозни щети, като директно се разделиха с работата си, при това без да са публични образи.

Става въпрос за Виктор Костов – млад мъж от Раднево, работник в държавното предприятие "Мини Марица-изток", което осигурява въглища на централите „Брикел“, „Марица-изток 2“, „Марица-изток 3“, „Ей И Ес Марица Изток I“, както и ТЕЦ „Марица 3“.

Във Facebook той написа, че "защитава пича", обезобразил момичето с макетно ножче, защото "всяка лигла трябва да си знае гьола". Освен това се закани на всеки, който дръзне да се противопостави на насилника.

Заради коментара на Костов изпълнителната директорка на предприятието инж. Илза Чинкова, написа в социалните мрежи, че той ще бъде отстранен до изясняване на случая. „Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД“, написа тя.

„Ръководството на “Мини Марица-изток” ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче. Със заповед на управителя на Рудник “Трояново-север” Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства. Човешкият живот и здравето са неприкосновени и всяко посегателство върху тях е недопустимо!“, написаха в корпоративната Facebook страница на "Мини Марица - изток" ЕАД.

По-късно стана ясно, че агресорът има защитник и в лицето на учен от Българската академия на науките. Информатикът Радослав Марков оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, но след това беше уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във Facebook.

Пред Нова телевизия ученият обясни, че позицията му е била социален експеримент с цел да провокира.

„Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения“, посочи Марков.

Жестокостта над 18-годишното момиче от Стара Загора върна на дневен ред и една позабравена в летните седмици тема – тази за приемането на Истанбулската конвенция.

Някои наблюдатели веднага отбелязаха, че акумулираната енергия за граждански протести може да се превърне в широко отворен прозорец за приемане на документа, който у нас винаги предизвиква противоречиви реакции и поляризира до крайност мненията.

Аргументите им – предложението на вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС думите „интимна връзка” да заменят понятието „фактическо съпружеско съжителство” в текстовете от Закона за защита от домашното насилие.

ЕП подкрепи въвеждането на Истанбулската конвенцияБългария, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия не са ратифицирали конвенцията

Според критиците на законовите промени, вносителите са пропуснали - умишлено или не, да посочат, че става дума за интимни отношения между мъж и жена.

Предложили са и определение за понятието „интимна връзка”, в което се говори за две лица, между които „водещ елемент е строго личният характер на техните отношения”. Ако използваме библейските понятия, тези лица освен Адам и Ева, може да са Адам и Адам, и Ева и Ева, а тяхната връзка може да е била от времето на Адам и Ева.

Един от водещите мотиви на Конституционния съд в Решение №13 от 27 юли 2018 г., с което Истанбулската конвенция е обявена за противоконституционна, е точно тази неопределеност на понятието пол в нея. В този смисъл „фактическото съпружеско съжителство” изключва от кръга на домашните насилници мъже или жени, живеещи без брак с лица от същия пол, докато „интимна връзка” го включва, смятат експерти по наказателно право, цитирани от Труд.

Законовите промени все още не са приети окончателно и са на етап разглеждане в правната комисия на парламента. Под каква конкретна форма и съдържание депутатите ще представят на хартия разновидностите на всяка проява на агресия към по-слабо човешко същество, още не е ясно.

Сигурно обаче е едно – статистиката, с която разполагат МВР, съдебната власт и компетентните институции, е достатъчно обективна, за да представи реалните факти на една демонична действителност. И в този случай, щетите за бизнеса, изцапването на имиджа или безбройните коментари в мрежите нямат значение. Защото зад всяка цифра стои човешки живот.

Любомира Тонева