Ема Коронел Аиспуро живееше бляскав живот в Ню Йорк, наслаждавайки се на ползите от брака си с мексиканския наркобарон Хиакин „Ел Чапо“ Гузман.

След това беше арестувана и хвърлена в затвор в щата Вирджиния. Какво се случва с кралицата в света на наркокартелите?

Е момента Ема Коронел Аиспуро се намира в малка единична килия в затвора в Александрия, Вирджиния.

Вътре тя прекарва времето си в четене на романтични романи, казва нейният адвокат Мариел Колон Миро.

Условията в затвора са в рязък контраст с предишния й живот.

Преди няколко месеца тя имаше планове да пусне модна линия на име El Chapo Guzman. Двойката има статут на модни икони в Мексико, а дъщерята на Ел Чапо вече навлезе в модната сфера, използвайки неговото име.

По време на съдебното дело срещу съпруга й тя носеше бижута и скъп часовник.

По-рано тази година Коронел беше арестувана на летище Дълес във Вирджиния, а срещу нея бяха повдигнати обвинения за това, че помагала на съпруга си в управлението на картела Синалоа. 64-годишният Гузман, междувременно, излежава доживотна присъда в затвор с максимална степен на сигурност в щата Колорадо.

Според ФБР Коронел е участвала в заговор със своя съпруг за разпространение на кокаин, както и в планирането на бягството му от мексикански затвор през 2015 г.

Нейната лична история включва изневеряващ съпруг, любовница и криминална империя. Тя хвърля светлина върху потайния свят на наркокартелите и жените, които са част от тях. Засега няма насрочена дата за съдебното дело срещу нея. Ако бъде призната за виновна обаче, тя може да остане зад решетките до живот.

Ако оставим настрана въпроса за вина или невинност, анализатори, които изучават света на разпространението на наркотици, казват, че Коронел си създава една необичайна роля. Тя беше публична фигура, предприемач и помагаше с контрола върху това кой има достъп до съпруга й.

"Противно на представите за жените на наркотрафикантите, тя показа, че жените могат да имат влиятелни позиции", казва пред BBC Сесилия Фарфан-Мендес от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Да имаш влияние в един наркокартел обаче е рисково.

"Когато си в този бизнес, или ще те заловят, или пък ще бъдеш убит", казва Дерек Малц, бивш специален агент в щатската Агенция за борба с наркотиците.

Коронел се опитваше да продължи напред с плановете си за модна компания, но разследващите органи бяха все по-близо до нея. "Светът около нея се сгромолясваше", казва Малц.

Отвличания и убийства

Коронел, която има мексиканско и американско гражданство, се запознава с Гузман, когато е на 17 години, а двамата сключват брак малко след това. Те имат две деца. По време на съдебното дело срещу съпруга й Коронел е в съдебната зала почти всеки ден.

По време на почивките тя обикаля по коридорите на съда в обувки с висок ток.

Коронел е олицетворение на понятието buchona (жена/любовница на наркотрафикант): "Те носят много скъпи дрехи, чанти Louis Vuitton. Всичко е претруфено, а тя е идеалният пример за този имидж. Най-важен е външният вид, пластичните операции", казва Гуаделупе Кореа-Кабрера от университета Джордж Мейсън.

Нейният бляскав имидж е в рязък контраст с мрачната реалност, в която действа картелът на Ел Чапо.

Гузман използва насилие, за да поддържа контрола над незаконния пазар на наркотици и се облагодетелства от това, предоставяйки богатство на своята съпруга и семейството си. Над 300 000 души са убити в Мексико от 2006 г. - годината, в която правителството обяви война на наркокартелите.

Картелът Синалоа изгради империя с кокаина, но вече залага на нов наркотикВлиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик реагирайки на променящото се търсене в САЩ

Сред жертвите са врагове на Гузман, както и такива, които са били близки до него. Тялото на една от неговите любовници беше открито в багажника на кола, като убийството се смята, че е дело на конкурентен картел.

Цената на лоялността

Дългогодишната любовница на Гузман - Лусеро Гуадалупе Санчес Лопес, свидетелства срещу него по време на съдебния процес. Тя е арестувана през юни 2017 г. по обвинения в трафик на наркотици близо до границата между САЩ и Мексико.

Тя се признава за виновна и разбира, че може да прекара 10 години в затвора. Санчес, която е майка на две деца, сътрудничи на прокуратурата, след като сключва сделка с властите.

След като в един от дните от процеса свидетелства в съда, Санчес се връща в килията си, а Коронел, която гледа от първия ред, отива на вечеря в Ню Йорк.

Скоро след това нещата се променят и за двете жени. Санчес излиза от затвора и сега е на свобода, а Коронел е зад решетките и няма право да излиза под гаранция.

Мнозина са отвратени от начина, по който Коронел парадира с живота си по време на съдебния процес и разочаровани от факта, че остава лоялна на съпруга си.

Мнозина гледат на нея като на глупачка.

Не и Санчес обаче. Когато нейният адвокат й казва, че Коронел е в затвора, тя не показва признаци на злорадство.

Вместо това се натъжава, защото според нея „още една майка принудително ще бъде далече от децата си“.