Италианският премиер Джорджa Мелони заяви, че не се отказва от решението да въведе 40% данък върху свръхпечалбите на банките и че „ще го направи отново“, въпреки хаоса с акциите на кредиторите миналата седмица, пише The Guardian, позовавайки се на изказвания на Мелони пред за Corriere della Sera, La Repubblica и Stampa.

Италианските банки загубиха близо 9 милиарда евро от пазарната си капитализация в търговската сесия миналия вторник след изненадващото решение на правителството да наложи данък върху т. нар. непредвидени печалби на банките.

Те си възвърнаха около 4 милиарда евро в ранната търговия в сряда, след като икономическото министерство обяви по-малко от 24 часа след новината за мярката, че новият данък не може да надвишава 0,1% от общите активи на финансовите институции, в сравнение с първоначалните оценки на анализаторите от 0,5%.

Акциите в САЩ падат, в Европа италианските банки върнаха позициите сиНарастващите цени на петрола повишиха акциите на компаниите в енергийния сектор, но основните индекси в САЩ се понижиха

„Уважавам банковата система и не искам да удрям банките, но имаше ситуация на дисбаланс. С продължителното повишаване на лихвените проценти от ЕЦБ съществува риск от прекалено натоварване на домакинствата и бизнеса“, казва днес пред италианските издания лидерът на дясната партия "Братя на Италия".

„Това е решение, което взех сама, и бих го направил отново, защото вярвам, че трябва да се правят правилните неща“, посочва още Мелони и добавя. „Това е чувствителен въпрос и аз поемам пълна отговорност за него.“

Италия не е единствената страна, която се насочва към такъв данък: подобни решения бяха взети от Чехия, Литва и Испания през последните месеци, пише The Guardian.

Активисти призовават за подобни данъци о в Обединеното кралство, където банките все още са изправени пред критики, че не успяват да прехвърлят повишаването на лихвените проценти към вложителите.

Италианските банки отчитат рязък спад на депозититеКомбинацията от висока инфлация и повишаващи се лихвени проценти накара спестителите да търсят по-добри лихви

Печалбите на банките скочиха през последните тримесечия, тъй като нарастващите лихвени проценти им позволиха да таксуват по-високо кредитополучателите, докато повечето не успяват да повишат процентите на спестяванията с подобно темпо.

Джеф Ю, стратег на UBS, казва, че всяко правителство, което обмисля нови данъци върху банките, трябва да се поучи от грешките на Италия: „Това, което Италия показа миналата седмица, е може би добър пример как да не се процедира.“