Доходността на държавните облигации на САЩ продължи да се покачва в четвъртък, след като силни данни за пазара на труда подновиха загрижеността на инвеститорите относно повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв.

Вчера Министерството на труда на САЩ съобщи, че миналата седмица са подадени 239 000 молби за безработица, малко под очакванията на икономистите.

На този фон гигантът за търговия на дребно Walmart заяви, че продажбите му са нараснали през последното тримесечие, като потребителите продължават да харчат.

Така поредните данни за силата на американската икономика наред с подновените очаквания за по-трудна битка с инфлацията и потенциална необходимост от по-високи лихвени проценти, каквито показаха протоколите на Фед от юлската среща, повишиха още повече доходността на облигациите. Тя се покачва, когато цените им падат.

Спадът на акциите в САЩ продължи след публикуването на протоколите на ФедДоходността на държавните облигации достигна 15-годишен връх

Доходността на 10-годишните държавни облигации скочи до 4,307% от 4,258% в сряда, установявайки се на най-високото си ниво от 2007 г. Доходността на 30-годишните държавни облигации достигна 12-годишен връх, повишавайки се до 4,411%.

Основните борсови индекси продължиха да падат, като S&P 500 и Dow Jones Industrial Average загубиха 0,8%, а Nasdaq Composite се понижи с 1,2%. Широкият S&P 500 пада за трети ден, удължавайки понижението на акциите през август. Технологичният Nasdaq, който е чувствителен към по-високи лихви, се е свил със 7,2% този месец.

Повишаването на доходността на облигациите обикновено действа негативно на цените на акциите, защото повишава разходите по заемите на компаниите и прави възвръщаемостта на капитала по-малко привлекателна в сравнение с тази на облигациите.

Средната лихва по ипотечните кредити в САЩ се е повишила до 7,09%, което е най-високото ѝ ниво от повече от 20 години, според данни, публикувани в четвъртък от ипотечния гигант Freddie Mac. Това увеличение удължава периода на високи разходи по заемите, забавили жилищния пазар в САЩ.

Биткойнът падна до най-ниското си ниво от почти два месецаСпадът започна, след като в сряда бяха публикувани протоколите от юлската среща на Федералния резерв

Сред най-зле представилите се акции в четвъртък бяха тези на CVS Health, които се сринаха, след като здравният застраховател Blue Shield от Калифорния заяви, че ще се раздели с неговата компания за управление на аптеки Caremark, за да работи с други компании, включително Amazon.com. CVS се представи най-зле в S&P 500, като акциите ѝ паднаха с 8,1%. Cigna Group, която предлага подобна услуга за управление, се срина с 6,4%.

Акциите на Hawaiian Electric Industries продължиха да поевтиняват, след като The Wall Street Journal съобщи, че електрическата компания преговаря с компании, специализирани в консултации по преструктуриране. Hawaiian Electric беше засегната от съдебни дела, заради твърдения, че действията ѝ са влошили опустошението от горските пожари в Мауи. Акциите ѝ затвориха на най-ниското си ниво от 80-те години на миналия век.

Хавайските власти са били предупредени за риска от пожар в Лахайна Голяма част от Лахайна, историческата бивша столица на Хавайското кралство, беше унищожена от горски пожари тази седмица

В Европа спад на акциите на индустриалните и строителните компании натежа на Stoxx Europe 600, който затвори с 0,9% надолу.

В Азия японският индекс Nikkei 225 падна с 0,4% вчера. Shanghai Composite обаче добави 0,4%, след четиридневна серия от загуби.

На петролния пазар суровият Brent се повиши с 0,8% до 84,12 долара за барел.