През 2021 г. BlackRock стана първият глобален мениджър на активи, който управлява изцяло собствен бизнес с взаимни фондове в Китай. Това се случи близо година след като главният изпълнителен директор Лари Финк нарече страната "една от най-големите възможности".

Две години по-късно най-големият мениджър на активи в света се бори с конкуренцията на пазара. BlackRock се нарежда на 145-о място сред близо 200 китайски мениджъри по отношение на управлението на местни активи, според Wind, доставчик на финансови данни. Изцяло притежаваните от Fidelity International и Neuberger Berman дъщерни дружества в Китай се нареждат още по-ниско.

Незадоволителният старт на BlackRock е емблематичен за други титани на Уолстрийт, чиито мечти за богатство от Китай изглежда се изплъзват, пише The Wall Street Journal.

Потокът от сделки за много американски инвестиционни банки в Китай се забави сериозно, след като местните компании все повече се обръщат към китайските им колеги. Междувременно забавящата се китайска икономика и нарастващите трудности при достъпа до данни намалиха апетита на чуждестранните инвеститори към китайски активи.

Новата заповед на президента Джо Байдън, която ще забрани на американците да инвестират в някои китайски компании, е последният от поредица проблеми.


Белият дом ограничава американските технологични инвестиции в КитайНовото законодателство засяга основно три сектора - полупроводници, квантови технологии и AI

Перспективата изглеждаше по-светла само преди няколко години

През 2020 г. Китай премахна ограниченията за американските мениджъри на активи, които продават взаимни фондове на индивидуални китайски инвеститори, и отмени ограниченията за чуждестранна собственост в местни компании за ценни книжа.

На следващата година Goldman Sachs пое пълен контрол над своето местно подразделение, през 2022 г. Morgan Stanley увеличи дела си до 94%.

Въпреки официалното разхлабване на ограниченията за собственост Китай изглежда незаинтересован да позволи на изцяло притежавана американска компания да набере скорост, казват анализатори.

"Западните бизнес модели, които работеха свободно в Китай само преди няколко години, получават нови предизвикателства всеки месец", коментира Стивън Роуч, бивш председател на Morgan Stanley Asia и старши сътрудник в Китайския център "Пол Цай" към Йейлското юридическо училище. "Средата днес е много, много по-тежка, отколкото беше. Мисля, че плановете за масивна експанзия са сведени до минимум", допълва Роуч.


Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия

Компаниите от Уолстрийт се борят с продължителен спад в приходите от инвестиционно банкиране у дома, а сега и усилията им в Китай също се провалят, отбелязва WSJ.

Миналата година Goldman, Morgan Stanley и JPMorgan отчетоха спад на приходите в бизнеса за инвестиционно банкиране в Китай. Междувременно китайските им конкуренти Citic Securities и China International Capital Corp. записаха съответно 6% и 0,3% увеличение на приходите.

Китайското звено за ценни книжа на Goldman, което генерира само 4% от приходите си от бизнеса с инвестиционно банкиране през 2022 г., е довело или съвместно е реализирало 7 първични публични предлагания на вътрешния пазар в Китай през последното десетилетие, включително едно миналата година.

Citic Securities е ръководила 57 IPO-та само през 2022 г., показват данните на Wind. Китайското звено за ценни книжа на JPMorgan е осъществило 2 сделки през миналата година, а Morgan Stanley няма нито една.

През май топ мениджърите на JPMorgan, включително главният изпълнителен директор Джейми Даймън, отлетяха за Шанхай за срещата на върха на банката Global China Summit. В интервю за Bloomberg Марк Леунг, шеф на банката за Китай, заяви, че е получил пълен набор от лицензи за работа в страната, но "това ще бъде по-дълго пътуване, отколкото бихме искали“, добави той. „Трябва постепенно да изградим мащаб и репутация, за да правим бизнес". Това означава, че компанията остава ангажирана с растежа в Китай.“


Новите икономически данни за Китай са под очакванията на анализаторитеДокладът на Националното статистическо бюро не включва информация за безработицата сред младите хора

Трансграничните предприятия също понасят удар и защото ентусиазмът на международните инвеститори към Китай намалява

Те са купили китайски местни акции за 12 млрд. долара, което е най-ниската сума от 2016 г. насам, сочат данни на Wind. Междувременно около 84 милиарда долара са напуснали китайския пазар на облигации през 2022 г. и 20 милиарда долара през 2023 г. към края на юли. Външното търсене на китайски акции и облигации се възстанови донякъде тази година, но дните на значителни инвестиции изглежда са приключили, поне засега.

За мениджърите на активи Китай предостави огромен неизползван пазар от спестители, на които биха могли да продават взаимни фондове. Но международните институции трудно се конкурират с по-големи местни конкуренти, които продават по-голямо разнообразие от взаимни фондове, включително продукти, които се фокусират върху конкретни сектори и инвестиционни теми, представили се по-добре от по-широкия пазар.

BlackRock набра 6,68 милиарда юана (около 917 милиона долара) през септември 2021 г. за встъпителния си взаимен фонд в Китай, след като получи поръчки от повече от 110 000 физически лица. New Horizon Mixed Securities Fund инвестира в десетки акции със средна и голяма капитализация, листнати в континентален Китай.

Активите на фонда са се свили с 47% към 30 юни, засегнати от обратното изкупуване на инвеститори и възвръщаемост от -30% от стартирането му. Той се справи по-зле от бенчмарка си - китайския индекс CSI 300 на най-големите акции, листнати на фондовите борси в Шанхай и Шънджън, който е спаднал само с 16% за същия период.

Vanguard, друг гигантски мениджър на активи в САЩ, пое по различен път, след първоначалните си планове за експанзия в Китай. През 2021 г. компанията прекрати процеса за стартиране на бизнес с взаимни фондове там, след като осъзна, че изграждането на значително присъствие в Китай ще бъде трудно и скъпо. Тя все още управлява съвместно предприятие за робо консултантски услуги с финансово-технологичната компания Ant Group.


Втората икономика в света изпада в дефлацияВъзстановяването на китайската икономика се забави след добрия старт в начало през първото тримесечие

Много анализатори на Уолстрийт разпространяваха прогнози за китайските пазари в началото на 2023 г., очаквайки повторното отваряне на втората по големина икономика в света след ковид ограниченията да предизвика бум на потребителските разходи. След първоначалния тласък последва серия от слаби икономически данни, което накара централната банка на Китай неочаквано да намали основните лихвени проценти. Ситуацията се влоши до там, че китайската статистика спря да отчита официално нивото на младежката безработица след месеци на спираловидно увеличение.