UBS ще публикува на 31 август първия си отчет за приходите след набързо организираното поглъщане на швейцарския си конкурент Credit Suisse, което ще хвърли нова светлина върху въздействието на сделката и вътрешната работа на новия банков гигант.

Освен данните за второто тримесечие, които бяха забавени с повече от месец заради сложността на сделката, пише Reuters, инвеститорите ще се вглеждат във всяка допълнителна информация, за да разберат как протича най-голямото банково спасяване след световната финансова криза.

Информационната агенция посочва и основните аспекти, които ще наблюдават инвеститорите и анализаторите в четвъртък:

Мащаб на щетите в Credit Suisse

Резултатите на UBS ще включват отделно оповестяване за Credit Suisse, предоставящо по-подробен преглед на нейните проблеми, които UBS вече е поела.

UBS се отказа от държавна гаранция от над 10 милиарда долараЗащитата имаше за цел да застрахова UBS срещу загуби от над 5 милиарда швейцарски франка след сделката за спешно спасяване на Credit Suisse


Информацията ще покаже мащаба на щетите, нанесени на репутацията на Credit Suisse сред клиентите, и по-специално на нейния закъсал клон за управление на благосъстоянието след спасяването на банката, организирано от швейцарските власти.

Credit Suisse вече посочи, че очаква да отчете голяма загуба за 2023 г.

Илюстрация на трайните щети, нанесени на доверието на клиентите в банката, е фактът, че се очаква отливът на пари от нея да продължи и през април-юни въпреки спасителната операция.

Това ще доведе до допълнително намаляване на активите, управлявани от дъщерното дружество, от 500 млрд. франка в края на март.

Клиентите бягат от UBS?

Доскоро богатите клиенти често държат сметки и в UBS, и в Credit Suisse, за да не поставят всичките си яйца в една кошница, посочва още Reuters и добавя:

„Сега обаче някои от тях може да решат да преместят част от парите си другаде, за да разпределят риска“.

През предходните тримесечия UBS отчита значителен приток на средства, тъй като се възползва от това, че клиентите на Credit Suisse търсят по-сигурни алтернативи.

Сега, след като двете компании се сляха, този ефект може да се обърне, твърдят банкови анализатори. Анализаторът на Deutsche Bank Бенджамин Гой например смята, че очаква с течение на времето да се наблюдава отлив на до 100 млрд. швейцарски франка.

UBS изплаща $388 млн. на регулатори след провал на Credit Suisse Това е само първото от редица задължения, които UBS може да се наложи да плати


Резултатите тази седмица ще покажат дали тази промяна вече е започнала.

Бъдещето на швейцарската банка

Много банкови наблюдатели очакват да видят какво ще направи UBS с "перлата в короната" на Credit Suisse - нейното швейцарско подразделение.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти обеща да вземе решение до края на лятото и много анализатори очакват развитие на въпроса тази седмица.

Като варианти се разглеждат отделянето или продаването на швейцарския бизнес, както и пълната интеграция, която според Ермоти е вероятна, но не е популярна в Швейцария. Много от швейцарските политици, които водят кампания за национални избори, се изказват против подобна стъпка, изразявайки опасения, че тя ще доведе до закриването на хиляди работни места.

UBS обаче може би ще успее да намали този натиск, след като обяви, че няма да използва финансовите гаранции на правителството, предоставени за осъществяването на сделката, като по този начин ще освободи данъкоплатците от отговорност.

Saudi National Bank е получила отказ да придобие 40% от Credit SuisseСаудитската национална банка, която е най-големият акционер в Credit Suisse, щеше да вложи 5 млрд. долара


Съкращения на работни места

При обявяването на поглъщането през март UBS заявява, че очаква икономии на разходи в размер на повече от 8 млрд. долара, 75% от които ще дойдат от съкращаването на персонала на банката, който със сливането нарасна до 120 000 души.

Анализаторите очакват UBS да съкрати около 1/3 от глобалната работна сила на обединената група, или 30 000-35 000 работни места.

Пълното интегриране на местното подразделение на Credit Suisse пък може да засегне до 10 000 работни места само в Швейцария.

Резултатите в четвъртък трябва да покажат с колко вече е намалял броят на служителите на Credit Suisse, който в края на март беше 48 000 души. Въпреки че досега голяма част от напускането на персонала е било доброволно, банкерите се подготвят за нови вълни от съкращения.

Най-висока печалба

Анализаторите очакват UBS да отчете нетна печалба в размер на 33,45 млрд. долара за второто тримесечие, според проучване, проведено от швейцарската банка.

Огромната цифра до голяма степен отразява еднократното увеличение на финансовия резултат от закупуването на Credit Suisse само за част от стойността му. Анализаторите не го оценяват като пример за това как сложното сливане може да изкриви истинската картина и казват, че вниманието им ще бъде насочено другаде.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери


"Ще се съсредоточим повече върху размера, скоростта и мащаба на програмата за преструктуриране", казва Томас Халет, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods.

Нежелани активи

Очаква се UBS да оповести допълнителни подробности за колекцията от нежелани активи на Credit Suisse, известна като "неосновно звено", която включва заеми, наследени активи и структурирани продукти.

Но информацията за това звено е малко и анализаторите се надяват да разберат повече за размера на този портфейл, колко време ще отнеме ликвидацията му и какви са разходите, свързани с него.