Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия, съобщиха за Reuters запознати източници от Индия и Китай.

Дипломат, базиран в Китай и служител, работещ за правителството на друга държава от Г-20, заявиха, че премиерът Ли Цян се очаква да представлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи.

Говорителите на индийското и китайското външно министерство не отговориха на запитванията за коментар.

Според Kyodo, Ли вероятно ще присъства и на срещата на върха на лидерите от Източна и Югоизточна Азия в Джакарта, Индонезия, на 5-7 септември.

Срещата на върха в Индия се разглеждаше от анализаторите като събитие, на което Си може да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, който потвърди присъствието си, тъй като двете суперсили се стремят да стабилизират отношенията си, влошени от редица търговски и геополитически напрежения.

Дипломацията САЩ-Китай: Бърза писта за сътрудничество, но без компромисиДокато Пекин смята, че Вашингтон се стреми да потисне глобалния му възход, САЩ твърдят, че защитават световния ред от един все по-авторитарен Китай

За последен път Си се срещна с Байдън в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, през ноември миналата година.

Очакванията за среща бяха подхранвани от потока от висши американски служители, които посетиха Пекин през последните месеци, включително министърът на търговията Джина Раймондо по-рано тази седмица.

Друга предстояща среща на високо равнище, на която двамата лидери се очаква да разговарят лице в лице, е срещата на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско на 12-18 ноември.

Путин уведоми Моди, че ще пропусне срещата на върха на Г-20 в ДелхиМиналата седмица говорител на руското правителство заяви, че Путин няма да присъства на срещата на върха, тъй като има

Припомняме, че руският президент Владимир Путин вече обяви, че няма да пътува до Ню Делхи за форума на Г-20 и ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров.

Си Дзинпин обаче присъства на срещата на лидерите на групата на БРИКС, включваща големи развиващи се икономики като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, която се проведе в Южна Африка миналата седмица.

Путин обяви дедоларизацията за необратима, но в БРИКС остават скептични Според него ключов въпрос е преминаването на търговията между страните членки от щатски долар към национални валути

На този форум участие взе и Путин, но чрез видеообръщение.

Си и индийският министър-председател Нарендра Моди проведоха разговор в кулоарите на срещата на БРИКС в Йоханесбург и обсъдиха намаляването на напрежението в двустранните отношения, които се влошиха след сблъсъците по тяхната хималайска граница през 2020 г., при които загинаха 24 войници, допълва Reuters.