Холивудските филми "Барби" и "Опенхаймер" не отговарят на целите и задачите за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности.

Това се посочва в отговор на Андрей Малишев, заместник-ръководител на руското Министерство на културата, на призива на Владислав Даванков (Нов народ), заместник-председател на Държавната дума.

Новината съобщи агенция ТАСС, която твърди, че разполага с копие от документа.

На 1 август депутатът изпраща писмо до руския министър-председател Михаил Мишустин, в което предлага да се експериментира със задължителното лицензиране на филми от недружелюбни страни, включително за да могат руските зрители да гледат "Барби" и "Опенхаймер" в кината, отбелязва агенцията.

"Смятаме, че филмите, които сте предложили за гледане от гражданите на нашата страна - "Барби" и "Опенхаймер", не отговарят на целите и задачите, поставени от държавния глава за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности.

Виетнам забрани Т.нар. линия на деветте тирета беше отхвърлена с решение на международен арбитраж от съда в Хага през 2016 г.

Руският боксофис е наситен с висококачествени местни премиери. През 2023 г. вече бяха показани такива големи премиери като семейния филм "Чебурашка", който се превърна в най-касовия филм в историята на руското кино, първия игрален филм, заснет в космоса - "Предизвикателство" и първия игрален филм за най-новата история на Русия - "Свидетел", посочва Малишев.

Той обяснява, че представителите на филмовата индустрия са отбелязали положителния аспект на намаляването на броя на филмите на холивудските студиа.

"Необходимостта от заместване на вноса неизбежно стимулира увеличаването на производството на руски филми и телевизионни сериали, което допринася за развитието на националната филмова индустрия.

Защо секс сцена в „Опенхаймер“ скандализира индийските зрителиИндуисти се включиха в социалните медии, за да критикуват откровената сцена, появи се и хаштаг #BoycottOppenheimer

Според позицията на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти (APKiT) въвеждането на задължителното лицензиране противоречи на руското законодателство в областта на интелектуалната собственост, а също така може да доведе до значителни негативни последици в дългосрочен план за всички творчески индустрии, включително и за националната филмова индустрия", допълва заместник-министърът.

Малишев добавя, че увеличаването на руските филми в разпространението допринася за предаването на националните морални и етични ценности и патриотичното възпитание на младите хора.