В петък група експерти призоваха Швейцария да се подготви по-добре за реакция при фалит на голяма банка след срива на Credit Suisse, въпреки че в доклада си до правителството те не споменават радикалните реформи, които според някои са необходими, съобщава Reuters и припомня:

“UBS Group стана най-голямата банка в Швейцария по-рано тази година, след като правителството набързо организира и частично финансира поглъщането на изпадналата в затруднение Credit Suisse, за да предотврати нейния фалит”.

Фалитът на една от най-големите банки в света и някогашен символ на швейцарската финансова сила зашлеви официалните лица и регулаторните органи на страната, които дълго време се бореха с кредитора, който попадаше от един скандал в друг, пише още информационната агенция. В резултат на това в петък група швейцарски експерти, сред които банкери и учени, се обръщат с призив към правителството да подобри възможностите си за отговор, ако UBS, която сега е много по-голяма, изпадне в сходно затруднение.

Те не искат регулаторът на страната FINMA да получава по-голяма тежест с правомощия да налага глоби, но заявяат, че той трябва да получи повече правомощия за намеса като цяло и че трябва да се подобри координацията между швейцарските контролни органи.

UBS съкращава хиляди служители с цел $10 млрд. по-малко разходи до 2026 Мегабанката закрива 3 000 работни места само в Швейцария, в глобален мащаб те могат да достигнат 35 000
Експертите предлагат също така да се улесни достъпа на банките до финансиране от централната банка, като се разхлабят правилата за това какви гаранции могат да се предлагат в замяна.

Поглъщането на Credit Suisse - първото спасяване на глобална банка след финансовата криза от 2008 г., предоставя огромно влияние на UBS, като я лишава от основния ѝ конкурент. Това, смятат те, ще промени банковия пейзаж в Швейцария, където клоновете на Credit Suisse и UBS са разпръснати навсякъде, понякога само на метри един от друг.

Банките, две от най-системно значимите в световните финанси, притежават общо активи в размер на 140% от швейцарския брутен вътрешен продукт и то в страна, чиято икономика е силно зависима от финансите.

Колапсът на Credit Suisse предизвика международен дебат относно реформите, въведени след последния финансов срив, за да се предотврати превръщането на банките в прекалено големи - стремеж, който оттогава не успява да се наложи.

Въпреки че Швейцария залага загуби на акционерите и на някои инвеститори в облигации - един от стълбовете на тези кризисни реформи, те се обявиха против перспективата за ликвидация на Credit Suisse, като вместо това предпочетоха тя да бъде продадена на UBS. Но някои експерти виждат сериозни пропуски.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери
"Швейцарските политици не успяха да упражнят адекватен надзор над Credit Suisse през последното десетилетие, което доведе до нейната гибел", казва Беат Витман, председател на Porta Advisors, швейцарска бутикова консултантска компания. "За съжаление, досега няма политическа готовност да се извлекат поуки".

Николас Верон от Peterson Institute for International Economics във Вашингтон пък предупреждава, че ако UBS изпадне в затруднение, Швейцария може също да се окаже в много трудна ситуация.

"Спасяването на Credit Suisse не е съвършен успех, но не е и история за провал на политиката. Швейцарците имаха две възможности - сливане, план А, или преструктуриране, план Б, и прецениха, че сделката е по-добра", казва той, като акцентира обаче, че ако UBS изпадне в затруднение, няма да съществува такъв резервен вариант.

А не трябва да се забравя, че по време на световния финансов срив през 2008 г. именно UBS, а не Credit Suisse, се нуждаеше от държавна помощ. По това време швейцарската централна банка отпусна над 54 млрд. долара на инструмент, който UBS използва за разтоварване на проблемни дългове, включително високорискови кредити.