Много работодатели имат склонност да „бъркат“ в надниците на своите служители. Кражбата на заплати е най-голямото престъпление от този тип. Тя се изразява в „свиване“ на бакшиши и „икономисване“ от извънреден труд и ощетява работещите американци с 50 милиарда долара всяка година.

Някои нови дигитални инструменти обаче помагат на служителите да се борят с тази несправедливост, разказва Fast Company.

Такъв инструмент е Wage Theft Monitor, разработен наскоро от Documented – неправителствен източник на новини в помощ на имигрантите. Организацията описва платформата като „най-голямото хранилище на данни за бизнеси в Ню Йорк, които доказано крадат заплати“.

Инструментът дава на работещите достъп до информация за компании или работодатели, които доказано са ощетили своите служители. Възможно е търсене по бизнеси, локации или отрасли. Платформата съдържа данни, издействани от Щатската служба по заетост в Ню Йорк и Федералната служба по заетост по Закона за свобода на информацията или набавени от публични документи, казват от Documented.

7 компании търсят служители от цял свят. Заплатата на някои е $100 000Всички в списъка предлагат дистанционни работни места на пълен или непълен работен ден, без ограничение за местоположението

Скорошен анализ на ProPublica сочи, че между 2017 и 2021 г. над 200 милиона долара са откраднати от заплатите на около 127 000 жители на щата Ню Йорк. „Кражбата на заплати има различни проявления – от плащане на минимална надница до откровено неплащане. Случва се дори служител да отиде на работното си място и изведнъж да се окаже, че човекът, който го е наел, е изчезнал“, казва Родриго Камарена, директор на Justicia Lab – организация, която разработва дигитални технологии в помощ на имигрантските общности. По думите му проблемът е дългогодишен и засяга най-вече имигрантите, нископлатените работници и жените.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Wage Theft Monitor дава възможност на потребителите да разглеждат конкретни географски райони. Дигиталният инструмент може да бъде използван, за да научим например, че конкретен хотел в град Олбъни дължи десетки хиляди на общо десетима свои служители.

Платформата е особено полезна за заетите в сектори, където кражбата на заплати е често явление, като строителството и ресторантьорството. Тя позволява на настоящи и бъдещи служители да проверят дали съществува риск да се сблъскат с проблема или пък ако в миналото даден работодател е имал неприятности заради подобни практики.

Как да си добър колега може да ти донесе $22 милиона годишно Баскетболистът от НБА Брус Браун не е звезда, но подписва многомилионен договор, защото е отборен играч

В официално изявление Макс Сийгълбаум, един от изпълнителните директори на Documented, отбелязва, че в Wage Theft Monitor „има вероятност да откриете бизнеси, които познавате, а може би и такива, които харесвате“. „Има данни за всички – от малки квартални магазинчета до големи нюйоркски институции. Държавни агенции, неправителствени организации и големи корпорации доказано са крали от заплатите на своите служители“, допълва той.

По думите на Сийгълбаум „зад точиците на тази карта стоят историите на над 100 000 работници, някои от които не са могли да си платят наема, били са принудени да гладуват или не са можели да си позволят медицинска грижа“.

Предвид мащабите на проблема не съществува „сребърен куршум“ за неговото изкореняване. Федералните и щатските власти имат процедури, които следват при получен сигнал за кражба на заплата, но те са бавни и понякога водят до задънена улица. По данни на ProPublica и Documented Щатската служба по заетост в Ню Йорк все още се опитва да възстанови 63% от заплатите, откраднати от служители в периода 2017 – 2021 г.