Поколението Z има по-благоприятни перспективи за спестявания, достатъчни за покупка на ново жилище, в сравнение с милениалите.

Това показват данните от ново проучване на Redfin, цитирани от BusinessInsider.

Това, че милениалите са по-загрижени за средствата си за жилище, е в унисон с проучвания, според които поколението Z се справя по-добре със спестяванията, се посочва в доклада на Центъра за поколенията "State of Gen Z".

Според главния икономист на Redfin Дарил Феруедър, предимствата за по-младото поколение са по-добрият пазар на труда в сравнение с този, с който са се сблъскали милениалите след рецесията от 2008 г., по-добрите заплати, ниските лихви по ипотечните кредити през 2021 г. и дори възможностите за дистанционна работа след пандемията.

Въпреки това и двете поколения все още се колебаят, когато става въпрос за закупуване на жилище, според проучването.

Тенденцията за стартово жилище в САЩ отива в миналотоМладите американци, които са закупили жилища наскоро, планират да останат в тях 16 или повече години.

И представителите на поколението Z, и тези на хилядолетието изразяват опасения, че високите разходи и дълговете по студентски заеми, наред с други фактори, ще им попречат в скоро време да станат собственици на жилища.

Що се отнася до причините, поради които това е проблем, са че цените на жилищата в момента са твърде високи, а тези по-млади поколения не разполагат с подходящи активи, за да натрупат собствен капитал.

"Много млади хора нямат възможност да избират между наемането и покупката. Те наемат жилището си, защото въпреки че плащанията за наем също са се увеличили, той все още е по-достъпен и наемателите не се нуждаят от първоначална вноска.", обясняват експертите.

Собствено жилище е мисия невъзможна за 66% от наемателите в САЩЗаради нарастващите цени перспективата да притежават свой дом е

В днешно време милениалите и поколението Z са принудени да направят преоценка на приоритетите си, тъй като достъпните стартови жилища остават в миналото.

Същевременно, средната възраст на купувачите на първо жилище е нараснала на 36 години.

През юни средната цена на типичния стартов дом е 243 000 долара, според Redfin. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти обаче изчислява, че през юли цената е била много по-висока - 406 700 долара.

Край с хазяите: Хакери на къщи атакуват пазара на наеми и правят бързи париХакерството е опит за ребрандиране и „дезинфекция“ на идеята за класически хазяин с асоциация към технологичен прогрес, а не плешив чичко в коридора, който ви гони за наема

Тези, които искат да купят за първи път, трябва да печелят с 13% повече, отколкото по това време миналата година, за да си позволят стартов дом в САЩ.

"Купувачите, които търсят стартово жилище на днешния пазар, са в бясно преследване, защото в много части на страната вече няма такова нещо ", обяснява старши икономистът на Redfin Шехариар Бохари.

Вместо да се притесняват за първоначалните вноски и лихвите по ипотечни кредити, те се чувстват по-спокойно да наемат жилище в обозримо бъдеще, въпреки че имат стабилна работа изкарват добри пари, допълват от MarketWatch.