Хората вече не купуват мебели както преди.

Търговците отбелязват огромен спад в продажбите в сравнение с миналата година.

Марката за луксозни мебели RH съобщава за 19% спад на приходите за второто тримесечие, а Hooker Furnishings, базиран във Вирджиния производител на мебели, който продава стоки на Wayfair, Macy's и други търговци на дребно, заяви, че приходите му за второто тримесечие са спаднали с 36%.

Инвеститорите изглежда са притеснени. В петък акциите на RH спаднаха с 16%, а на Hooker Furnishings със 17%, съобщава CNN.

Двете компании са най-новите в нарастващия списък на търговците на мебели, които отбелязват забавяне след години на растеж, подхранван от тенденциите за оставане вкъщи от времето на пандемията.

Миналия месец Williams-Sonoma, която е собственик на West Elm и Pottery Barn, отчете 20% спад на приходите на West Elm и 10% спад на Pottery Barn.

Потребители се разкайват за направени по време на пандемията покупкиЕдин на всеки десет души във Великобритания се разкайва за неща, които е закупил по време на пандемията от джакузита до инструменти за ремонт, показва ново проучване

Приходите на Wayfair, онлайн търговец на мебели, през второто тримесечие са намалели с 3,4%, а La-Z-Boy, производител на мебели, отчита 20% спад на продажбите през август.

"Намираме се в период, в който потребителите купуват по-рядко големи мебели в сравнение с преди година, тъй като променят разходите си", заяви главният изпълнителен директор на Williams-Sonoma Лаура Албер по време на разговор с инвеститорите.

Брад Томас, анализатор на търговията на дребно в KeyBanc Capital Markets, заяви, че проблемът за мебелните компании е част от по-значителна промяна в разходите, настъпила след пандемията.

"Когато избухна пандемията, всички си останахме вкъщи. Потребителите престанаха да харчат за пътувания и развлечения, а започнаха да харчат за вещи", обяснява Томас. "Категорията на мебелите беше една от многото, които отбелязаха голяма полза в края на 2020 г. до 2021 г. През 2022 г. и в началото на 2023 г. се наблюдаваше отдръпване от тази тенденция.", допълва той.

Ikea ще изкупува обратно стари мебелиКлиентите ще могат да получат до 50% от първоначалната цена, ако връщат мебелите си в запазено състояние

Продажбите на търговците на дребно на стоки за дома, като Home Depot и Target, също са намалели през последните тримесечия.

Пазарът на жилища също изигра роля за неотдавнашното забавяне на продажбите на стоки от категорията домашни потреби. Цените на жилищата в САЩ са се повишили за пет месеца от юни насам, а лихвите по ипотечните кредити остават над 7%.

Липсата на достъпност означава по-малко движение на жилищния пазар и по-малко пари за покупка на мебели.

"Продължаваме да очакваме, че пазарът на луксозни жилища и по-широката икономика ще останат предизвикателство през фискалната 2023 г. и през следващата година, тъй като лихвите по ипотечните кредити продължават да се движат на 20-годишни върхове", смята главният изпълнителен директор на RH Гари Фридман.

Не всички търговци на мебели оцеляват при спада в търсенето. Миналия месец националната верига за мебели Mitchell Gold + Bob Williams обяви, че ще прекрати дейността си.

"Настоящият икономически климат постави значителни предизвикателства пред мебелната индустрия в САЩ", заяви временният главен изпълнителен директор на търговската верига Крис Мойе в съобщение, с което обяви затварянето.

JPMorgan: Потребителите похарчиха всички спестявания от пандемиятаТова е една от основните причини цените на акциите да продължат да падат, според водещ анализатор на банката

Въпреки това някои търговци на дребно смятат, че скоро хората ще започнат да купуват повече мебели.

"Обнадеждени сме, че през лятото входящите поръчки се увеличават всеки месец в сравнение с предходната година", заяви главният изпълнителен директор на Hooker Furnishings Джереми Хоф.

Според Томас, някои по-сериозни икономически фактори могат да окажат влияние върху "способността и желанието за харчене" на потребителите в САЩ.

Той посочи края на пандемичната пауза за изплащане на федералните студентски заеми като потенциален насрещен вятър за бъдещите купувачи на жилища и за общите разходи за мебели. Студентските заеми започнаха да начисляват лихви в началото на септември, а плащанията са дължими от октомври. "Виждаме това като риск за потребителите в САЩ", допълва Томас.