Годината върви изключително зле за изпълнителните директори.

Водещи лидери напускат скоростно постовете си, не успявайки да устоят на огромния натиск и контрола на корпоративните съвети, съобщава CNN.

Какво се случва?

Според доклад на Challenger, Gray & Christmas, тази година над 1000 изпълнителни директори са напуснали своите компании.

Това е с 33% повече от миналата година и е най-големият брой за първите седем месеца на годината, откакто компанията за проучвания в областта на човешките ресурси започна да следи напусканията през 2002 г.

Според анализатори, които проследяват приемствеността на изпълнителните директори в компанията за управление на таланти Ferguson Partners, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години.

"Въпреки че конкретните подробности относно тези напускания обикновено не се разкриват, очевидно е, че все повече изпълнителни директори напускат поради новия натиск върху техните роли, неумолимия темп на промените, а в някои случаи и поради собствените им действия", пишат анализаторите.

Според тях ролята на главния изпълнителен директор се променя бързо, а същевременно управителните съвети се борят с всички сили да запазят акционерите доволни.

Най-добре платените бизнес лидери невинаги управляват най-големите компанииГлавните изпълнителни директори на Pinterest, Peloton и Hertz изпреварват Тим Кук от Apple и стотици други лидери на по-големи компании

По данни, цитирани от CNN, поне трима големи изпълнителни директори са се оттеглили само през първите две седмици на септември.

Главният изпълнителен директор на British Petroleum Бърнард Луни подаде оставка във вторник, след като призна, че не е бил "напълно прозрачен" относно "историческите отношения с колеги", се казва в изявление на петролния гигант.

Луни заемаше поста от по-малко от четири години, но той е служител на ВР от далечната 1991 г. Постъпва в компанията на 21-годишна възраст като инженер по сондиране и си проправя път до най-високата позиция, отбелязва CNN.

Но ако оставим настрана етичните нарушения на правилата, инвеститорите бяха разочаровани от работата му много преди оставката му.

Под ръководството на Луни BP стана единствената голяма петролна компания, която си постави за цел да намали добива на нефт и газ през това десетилетие. Акционерите не бяха доволни от това решение – нито от цената на акциите, която изоставаше от тази на конкурентите.

Наскоро Луни намали целите на BP за намаляване на емисиите и увеличи разходите за суров петрол и природен газ. Въпреки това BP не успя да постигне очакваната печалба през последното тримесечие. Акциите паднаха с 1,3% във вторник.

Голямата заблуда на изпълнителните директори за ChatGPT

Компанията за облекло Express обяви в събота, че бившият изпълнителен директор на Tyson Foods Стюарт Глендининг става новият главен изпълнителен директор на мястото на Тим Бакстър, считано от 15 септември.

Оставката му беше обявена само ден след като компанията публикува резултатите си за второто тримесечие, като нетните продажби на марката Express и лайфстайл линията UpWest са намалели с 15% в сравнение с миналата година.

Продажбите на компанията в магазините за търговия на дребно са намалели с 21%, а продажбите в електронната й търговия с 1%. Express отчете нетна загуба в размер на 44,1 млн. долара, в сравнение с нетна печалба от 7 млн. долара през същото тримесечие на 2022 г.

Express заяви, че напускането на Бакстър не е свързано с финансовите резултати на компанията. Въпреки това акциите са спаднали с около 85%, откакто той се присъедини към Express през юни 2019 г., след като прекара 11 години в Macy's.

Изпълнителните директори са в тежка криза на доверието от работницитеЛидерите не изпълняват основните очаквания, които хората имат към тях

По-рано през септември Walgreens Boots Alliance съобщи, че главният изпълнителен директор Розалинд Брюър се е оттеглила по-малко от три години, след като пое ръководството на аптечната верига.

Експертизата на Брюър е в търговията на дребно и нейното напускане идва в момент, когато Walgreens се стреми да се фокусира повече върху здравеопазването, заяви Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Според него търговията на дребно не е била двигател на растежа на компанията.

Акциите на Walgreens са се понижили с 32% досега през тази година. През юни компанията намали прогнозата си за годишната печалба, като предупреди за намаляване на потребителските разходи и спад в търсенето на ваксините срещу Covid-19.

Действията, които най-добрите изпълнителни директори предприемат през 2023Корпоративните лидери се справят с рисковете, като същевременно намират възможности в предизвикателствата

Starbucks също обяви в сряда, че Хауърд Шулц се оттегля от борда на директорите. Въпреки че той официално се пенсионира, Starbucks му дава титлата "пожизнен почетен председател".

Шулц се оттегля като част от планиран преход, се казва в изявление на Starbucks. Преди това той се оттегли от поста главен изпълнителен директор през март, тъй като служителите в магазините в цялата страна започнаха да се обединяват в профсъюзи.

Това беше третият път, в който Шулц изпълняваше ролята на главен изпълнителен директор.

Световната верига за напитки избра Вей Джан, старши съветник на Alibaba Group, който е бил президент на Alibaba Pictures Group, за член на своя борд от 1 октомври. Джан също така е член на управителния съвет на Ralph Lauren Corporation, а в миналото е бил член на управителния съвет на Los Angeles Sports & Entertainment Commission, Amblin Partners и Jack Ma Foundation.

Веригата също така се бори с вълна от опити за синдикално обединение. Според Starbucks Workers United повече от 350 магазина са синдикализирани, а партньорите в синдикатите са повече от 8500.

Работодатели vs. служители - кой печели битката за завръщане в офиса? Въпреки въведените мерки служителите, а не бизнеса, все още диктуват правилата на спора

На този фон, усилията на изпълнителните директори да се справят с тежкия период на професионална криза, остават фокусирани върху онези, които са под тяхното управление – човешкият арсенал от служители в компаниите.

Не е изненадваща тенденцията, че все повече ръководители отчаяно се опитват да върнат стандарта на физическо присъствие в офисите като жизненоважен за успеха фактор. Неслучайно манията за присъствие беше основна част от културата на работното място десетилетия наред; а преди пандемията дистанционната работа беше почти неизследвана територия, допълва темата BBC.

"За работодателите е рационално да кажат, че смисъл в това всички да са физически на едно и също място.", обяснява Робърт Сътън, организационен психолог в Станфордския университет.

Поддържането на корпоративната структура и идентичност е друг проблем, отбелязва Анна Тавис, професор в Училището за професионални изследвания в Ню Йорк. "Компаниите се гордеят с това, че имат определен начин на управление на бизнеса си. И дори когато отдалечените работници са продуктивни на транзакционно ниво, ръководството гледа цялостно на културното сближаване. Те се питат: Каква е нашата култура и какви искаме да бъдем?", допълва тя.

CEO революция: Изпълнителни директори на непълно работно време Изпълнителен директор на непълен ден е модел, който навлиза във все повече компании отвъд Океана

"Контролът е силен афродизиак за изпълнителните директори", смята Джей Стърлинг Силвър, професор по право в Юридическия факултет на университета "Сейнт Томас" в Маями. "И изискването хората да се появят на работа за тях, да са принудени да показват уважение – искрено или не, когато се разминават с тях в коридора и да са на тяхно разположение в даден момент, стимулира още повече тази амбиция за контрол."

Вродената склонност да предпочитат тези, които са в пряката им видимост, независимо от таланта или заслугите им, кара изпълнителните директори да вярват, че физически присъстващите в офиса работници са по-продуктивни или ангажирани от другите, допълват експерти. Те обаче предупреждават, че упоритото придържане към задължителното присъствие може да доведе до пропуснати възможности, намалена производителност и по-ниска удовлетвореност на служителите.

Изпълнителните директори изпращат послание, че физическото присъствие е по-важно от реалното изпълнение. Но това е капан. И създава една погрешна представа, която може да обърка плановете и бъдещето на цялата компания, категорични са анализатори.