Наемателите в Манхатън вероятно са достигнали "прага на достъпност" през август, тъй като цените на наемите са останали рекордно високи, показват изводите в нов доклад.

Средният месечен наем в Манхатън през август е 4370 долара, без промяна спрямо рекордно високата стойност през юли, според данни на брокерската фирма Douglas Elliman и компанията за оценки и проучвания Miller Samuel, цитирани от CNBC.

Според брокерите предлагането е слабо поради липсата на нови имоти за отдаване под наем, а купувачите, които обикновено търсят апартаменти, засега предпочитат да наемат предвид високите лихвени проценти.

Август е исторически най-натовареният месец за наеми в Манхатън, тъй като семействата се подготвят за връщане към училище.

Все пак има признаци, че високите наеми може би достигат своя връх. Броят на новите договори е спаднал с 14% през август, което е втори пореден месечен спад.

Това показва, че макар исканите наеми за нови договори да са високи, наемателите се отказват от тях.

Dolce&Gabbana стъпва на имотния пазар с луксозен небостъргач в МаямиДебютът на модната къща в недвижимите имоти разширява влиянието й от мястото, където пазарувате, до мястото, където спите

Брокерите твърдят, че много наемодатели също така предпочитат да подновят съществуващите си договори при малко по-високи цени, вместо да попаднат на по-големи увеличения с нови договори за наем.

Накратко, наемателите в Манхатън може би са достигнали своя ценови лимит, обобщава CNBC.

"Пазарът може да е навлязъл в прага на достъпност", смята Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel. "Изглежда, че пазарът достига своя връх."

Апартаментите също така се задържат на пазара за малко по-дълъг период от време, което също подсказва за връх.

Дубай запазва короната си за най-скъпи луксозни имоти Друг съществен ръст в цените на луксозните имоти се наблюдава в Шанхай и Сингапур

Въпреки това е малко вероятно цените да се понижат в близко бъдеще. Нивото на наличностите намалява, което дава на наемателите малък избор. Броят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%, което е малко под дългосрочната средна стойност.

В много жилища все още се водят войни за наддаване. Според доклада, през август около 11% от всички договори за наем са имали наддаване. Най-силно е било търсенето на апартаменти с две спални – 13%. Средният наем на такъв тип жилище през август е бил 6300 долара.

Пазарът на имоти в САЩ е полудял и няма да се нормализира скороЦените остават упорито високи, а несъответстващата динамика на търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали

Манхатън е екстремен по отношение на цените и търсенето, но наемите в цяла Америка също остават високи и увеличават натиска върху общата инфлация.

В последния доклад за индекса на потребителските цени, разходите за жилище са скочили с над 7% спрямо миналата година. По данни на Redfin средният наем в страната през август е 2 052 долара, само с 2 долара под рекордно високия наем от миналата година.