Близо половината от главните изпълнителни директори на компании – 49%, смятат, че изкуственият интелект би могъл ефективно да замени "повечето" или дори "всички" техни роли, а 47% казват, че това е нещо добро.

Това показват данните в проучване на образователната платформа edX, цитирано от CNBC.

В анкетата участват 1600 американски служители на пълно работно време, включително 800 висши мениджъри и главни изпълнителни директори, както и 800 работници без изпълнителни функции.

"Ясно е, че мнозинството от ръководителите смятат, че изкуственият интелект ще бъде трансформиращ", обяснява основателят на edX Анант Агаруал, който сега изпълнява длъжността главен директор на платформата на компанията майка на edX, 2U. Той е и професор по електроинженерство и компютърни науки в MIT и е член на консултативния съвет на CNBC.

Фигуранти на заплата: AI изхвърля от играта безполезните главни директориНай-добрите изпълнителни директори в САЩ печелят над 300 пъти повече от средния работник, въпреки че основното им задължение е да вземат възпроизводими решения за оптимизация

По време на мандата на Агаруал като главен изпълнителен директор на edX той прекарва почти 80% от времето си в "светски" задачи като "доклади и повтарящи се презентации или казване на едно и също нещо на много хора по различни начини", признава самият той.

Изкуственият интелект може да замени много от тези рутинни задачи. Според някои експерти той би могъл да се справи и с други отговорности на изпълнителния директор, като например да анализира пазарни данни и да измисля нови стратегии за подобряване на дейността на компанията.

За AI обаче ще бъде по-трудно да възпроизведе много от "меките умения", които определят добрия главен изпълнителен директор, като "критично мислене, визия, креативност, работа в екип, сътрудничество, вдъхновяване на хората, умение да слушаш и да виждаш", категоричен е Агаруал.

Това означава, че позицията изпълнителен директор, заемана от хора, почти сигурно ще продължи да съществуват, но работата им ще изглежда по коренно различен начин. Делегирането на тези ежедневни задачи може да помогне на изпълнителните директори да се съсредоточат върху "нещата, които ги правят такива, визията и мечтите за нови продукти и продажби", обяснява експертът.

Корпоративна турбуленция: Защо директорите на компании масово напускатСпоред анализатори, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години

Главните изпълнителни директори не са единствените, чиито отговорности са под микроскопа на изкуствения интелект.

Средно 49% от уменията, които съществуват в сегашната им работна сила, няма да са актуални до 2025 г., а 47% от техните служители не са подготвени за бъдещето.

Работниците без изпълнителни функции, участвали в проучването, имат различна перспектива: Само 20 % от тях вярват, че AI може да замени "повечето" или "всички" от техните места. Но изпълнителните директори вече се опитват да наемат нови кадри с умения за работа с AI, като 87% от тях в момента трескаво се опитват да намерят такива служители на пазара на труда.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

През юли CNBC съобщи, че работодателите в САЩ, които търсят служители с умения в областта на AI, се увеличават и че средната заплата за тази длъжност е над 146 000 долара. Но само 24% от работниците са заявили пред edX, че усвояват нови умения в областта на AI на настоящата си работа, а 39% вероятно ще напуснат през следващата година, за да си намерят позиция с повече възможности за обучение в областта на AI.

Забележително е, че според проучването 62% от респондентите от поколението Z са заявили, че усвояват нови умения в областта на AI, за да получат предимство пред колегите си.

Поколението Z иска да бъде корпоративен лидер. Готово ли е за това?Младите хора в днешно време скоростно се издигат на ръководни позиции и са нетърпеливи да бъдат лидери

Стратегията ще проработи, смята Агаруал.

"Не бих се страхувал, че AI ще ми отнеме работата. Но, честно казано, бих се страхувал, че други работници, които повишават квалификацията си в областта на изкуствения интелект по-бързо от мен, ще направят това", допълва той.