"Меморандумът, който подписахме със земеделските производители, влиза сила от днес".

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Той добави, че документът съответства както на исканията на протестиращите, така и на приоритетите на правителството.

"Няма отстъпление, има само по-добра организация, за да могат земеделските производители да работят спокойно", отбеляза премиерът.

Акад. Денков се извини на работещите в аграрния сектор за това, че ги нарече "терористи".

"Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в аграрния сектор. Без да искам ги обидих, използвайки думата терористи", каза Денков и допълни: "Тези думи бяха насочени към тези, които отказаха да дойдат на разговори и не приеха поканата ми за диалог".

Последваха аплодисменти от присъстващите на брифинга.

Според премиера Денков зърнопроизводителите се „държат като терористи“Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни, каза премиерът

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев изрази надежда да продължат да работят заедно със земеделския сектор, за да може да има повече българска продукция.

"В крайна сметка работим за потребителите, българските граждани", каза Вътев, цитиран от БНР.

Днес се подписа много важен фундаментален документ с правителството, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще правим това което най-добре можем - да се занимаваме със земеделие, заявиха представители на Инициативния комитет, който организираше протестите.

Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки и политики, които да действат в дългосрочен план, посочиха още представителите на земеделските производители.


Земеделските производители прекратяват протеста сиТе обаче настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат

Събралите се край Долни Богров земеделски производители обявиха край на протеста си, организиран след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание на 14 септември.

Илия Проданов от Инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, договорен след разговорите вчера с премиера акад. Николай Денков и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев в Министерския съвет.

Лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица беше предвиден в проектоспоразумението на земеделците с кабинета.

Исканията на протестиращите бяха систематизирани в пет точки.


След срещата с фермери в МС: България няма да внася слънчоглед от УкрайнаТова стана ясно след срещата на властта с протестиращи земеделци

Кабинетът отпусна днес 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани.

Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Припомняме, че земеделците протестираха два дни - в понеделник в 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров.

Земеделците блокираха България. Ще стигнат ли тракторите до жълтите паветаНедоволните са категорични, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнение на всичките им искания, затова утре тежката техника се пренася в София
Вчера техни представители преговаряха с правителството и се разбраха по исканията, които имат. Късно вечерта стана известно, че остават в протестна готовност до подписване на споразумението. Недоволството ескалира след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Протести имаше в цялата страна. 40 важни пътни точки и гранични пунктове бяха блокирани в понеделник, а след това протестните действия се насочиха към столицата.