В продължение на месеци инвеститорите грабеха технологични акции, сякаш не вярваха на обещанието на Федералния резерв да забави американската икономика, поддържайки лихвените проценти по-високи по-дълго време.

В сряда дойдоха най-новите доказателства, че търговията с акции на технологични компании се охлажда.

Доходността на държавните облигации се движи близо до поне 15-годишни върхове, а големите технологични компании, задвижили ралито през 2023 г., повличат акциите надолу, което предполага, че Уолстрийт най-накрая се поддава на агресивното затягане от страна на Фед.

Федералният резерв обяви своята очаквана пауза в повишаването на лихвите, но предупреди за възможни предстоящи увеличения.

Фед не повиши лихвите, но даде знак, че ще го направи пак до края 2023 г.По-силният икономически растеж кара банкерите да прогнозират, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго през 2024 г

На пресконференцията председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централните банкери вярват, че икономиката на САЩ остава стабилна, което е добра новина за инвеститорите, които все повече залагат на така нареченото меко кацане. Той обаче предупреди, че охлаждането на ценовия натиск може да изисква по-дълъг период на по-високи лихвени проценти, които биха могли да натежат върху корпоративните инвестиции и печалби.

„Имаме нужда от рестриктивна политика, за да можем да намалим инфлацията до целта, нали?“ каза Пауъл. „И ще имаме нужда това да е така за известно време.“

Пазарите до голяма степен не харесаха посланието.

Загубите на Amazon.com, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta и Nvidia натежаха на технологичния Nasdaq, който завърши надолу с 1,5%, и тласнаха на отрицателна територия S&P 500, който се понижи с 0,9%. Dow Jones Industrial Average падна с 0,2%, или около 77 пункта.

И трите индекса са на загуби от началото на септември.

„Имаше несъответствие между това, което казваше Фед, начинът, по който се движеше пазарът на облигации и този, по който се развиваше пазарът на акции“, коментира Ерик Стърнър, главен инвестиционен директор в Apollon Wealth Management, цитиран от The Wall Street Journal. „Сега всичко това е в синхрон“, добавя Стърнър, според когото технологичните акции са все по-подложени на натиск, тъй като по-високите лихвени проценти повишават доходността на облигациите и примамват инвеститорите да пренасочат повече пари към дълговия пазар.

15-годишният връх на доходността на облигациите на САЩ притисна акциитеS&P 500 се понижи с 0,2%, Dow загуби 0,3%, а Nasdaq Composite падна с 0,2%

Въпреки че в сряда доходността на референтните 10-годишни бонове падна до 4,346%, тя остава близо до най-високото си ниво от 2007 г. По-чувствителната към инфлационните очаквания на инвеститорите доходност на 2-годишните държавни облигации се повиши до 5,118%, най-високото ѝ ниво от 2006 г. насам.

Докато акциите на технологичните компании и големите банки се понижиха, тези в сектора на потребителските стоки и в здравеопазването бяха сред малкото зелени точки на S&P 500.

Тази динамика отразява нарастването на инвеститорския интерес към сектори, смятани за по-защитени за инвестиции, сред които е и енергетиката. Акциите на свързани с петрола компании скочиха през последните седмици заедно с нарастващите цени на суровината.

Следващото предизвикателство за Фед: Петрол за 100 долараНамаляването на добива в Саудитска Арабия и рекордното търсене повишиха цените на суровината с 26% през настоящото тримесечие

Въпреки всичко поредицата от първични публични предлагания на технологични компании продължи, като акциите на компанията за маркетингова автоматизация Klaviyo скочиха с 9,2% при дебюта си.

Услугата за доставка Instacart обаче отстъпи с 11%, докато компанията за дизайн на чипове Arm падна с 4,1%, което предполага, че ентусиазмът на инвеститорите към други нови технологични акции се забавя.