Производствената активност в Китай се е разширила за първи път от шест месеца през септември, показват официални данни, публикувани в събота, пише CNBC.

Индексът PMI, базиран на проучване на големите производители, се е повишил до 50,2 през септември след 49,7 през август, според Националното статистическо бюро, надхвърляйки нивото от 50 пункта, разграничаващо свиването на активността от разширяването. Данните надминават прогнозата от 50.0 пункта.

Това е още един признак за стабилизацията на китайската икономика, която се забави след първоначалната инерция в началото на годината, когато рестриктивните политики на Китай за Covid-19 бяха отменени.

Първите признаци за подобрение се появиха през август, като растежът на производството и продажбите на дребно се ускориха, докато спадът на износа и вноса се сви, а дефлационният натиск намаля. Печалбите на индустриалните компании отбелязаха изненадващ скок от 17,2% през август, обръщайки спада от 6,7% през юли.

"Производственият PMI, плюс добрите данни за индустриалните печалби, предполагат, че икономиката постепенно достига дъното", казва Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International, цитиран от CNBC.

Непроизводственият PMI в Китай, който включва активността в сектора на услугите и строителството, също се повишава, достигайки 51.7 спрямо 51.0 през август.

Съставният PMI, включващ производствената и непроизводствената дейност, се покачва до 52.0 през септември от 51.3 предходния месец.

Китай показва признаци на стабилизиране, но перспективите остават мрачниМощният някога сектор на недвижимите имоти продължава да бъде спирачка за икономика №2 в света

Имотни рискове

По-стабилните икономически показатели са добра новина за политиците, които продължават да се борят с дълговата криза в имотния сектор, разтърсила световните пазари. Властите обявиха серия от мерки за укрепване на пазара на имоти, включително намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Въпреки това секторът все още не е преодолял кризата.

Цените на новите жилища отбелязаха най-бързият спад за последните 10 месеца през август, а инвестициите в имоти намаляват за 18-и пореден месец.

China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света с над 300 милиарда долара дългове, заяви в четвъртък, че основателят му е разследван по подозрения в "незаконни дейности".

Китайският имотен гигант Evergrande е подал в САЩ молба за защита от фалитНай-задлъжнелият строителен предприемач в света изпадна в несъстоятелност през 2021 г. и обяви програма за преструктуриране на офшорни дългове през март

Миналата седмица Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за икономическия растеж на Китай за 2023 г. до 4,9% спрямо предишната прогнозата от 5,0% заради слабостта в имотния сектор.

Анализаторите смятат, че ще е необходима по-голяма политическа подкрепа, за да се гарантира, че икономиката може да постигне целта на правителството от около 5% растеж тази година.

"Китайската икономика се стабилизира отчасти след разхлабването на политиките в имотния сектор", казва Живей Джан, главен икономист на Pinpoint Asset Management.

"Ключовият въпрос е дали фискалната политика ще стане по-стимулираща. Мисля, че това ще се случи, но през следващата година", отбелязва икономистът.