OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, проучва възможността за създаване на собствени чипове за изкуствен интелект и дори е стигнала до оценка на потенциална цел за придобиване, твърдят хора, запознати с плановете, пред Reuters.

Компанията все още не е взела решение дали да продължи напред в този си проект. Въпреки това поне от миналата година тя обсъжда различни варианти за решаване на проблема с недостига на скъпи чипове за изкуствен интелект, на които разчита.

Тези варианти са включвали създаване на собствен чип за AI, по-тясно сътрудничество с други производители на чипове, включително Nvidia, а също и диверсифициране на доставчиците извън Nvidiа.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман превърна придобиването на повече чипове за изкуствен интелект в основен приоритет на компанията. Той публично се оплака от недостига на графични процесори за работа с приложения за изкуствен интелект - пазар, доминиран от Nvidia, която контролира над 80% от него.

Модемните чипове - големият провал на Apple iPhone 15 трябваше да дойде с разработка на компанията, но това се оказва по трудна от очакваното задача


Усилията за набавяне на повече чипове са свързани с два основни проблема, които Алтман идентифицира: недостиг на усъвършенствани процесори, които захранват софтуера на OpenAI, и "главозамайващите" разходи, свързани с експлоатацията на хардуера, необходим за продуктите на организацията.

От 2020 г. насам OpenAI разработва своите технологии за генеративен изкуствен интелект на огромен суперкомпютър, конструиран от Microsoft, един от най-големите ѝ спонсори, който използва 10 000 графични процесора (GPU) на Nvidia.

Работата на ChatGPT е много скъпа за компанията. Всяка заявка струва около 4 цента, според анализатора на Bernstein Стейси Расгон. Ако заявките в ChatGPT нараснат до 1/10 от мащаба на търсенето в Google, първоначално ще са необходими графични процесори на стойност около 48,1 млрд. долара, а след това - годишно чипове на стойност около 16 млрд. долара, за да се поддържа платформата.

Ерата на персонализираните чипове

Усилията за разработване на собствени чипове за изкуствен интелект биха поставили OpenAI сред малка група големи технологични играчи като Google и Amazon.com, които се опитват да поемат контрола върху проектирането на полупроводници, които са от основно значение за техния бизнес.

Huawei се фокусира върху AI, Китай обвинява САЩ в хакерски атакиТова е изненадващ фокус, тъй като компанията не би трябвало да има достъп до мощни чипове, необходими за AI


Не е ясно дали OpenAI ще продължи с плана си за създаване на персонализиран чип. Според ветерани от бранша това би било сериозна стратегическа инициатива и голяма инвестиция, която може да доведе до разходи от стотици милиони долари годишно. Дори ако OpenAI отдели ресурси за тази задача обаче, това не гарантира успех.

Придобиването на компания за чипове би могло да ускори процеса на създаване на собствен чип на OpenAI - както стана с Amazon.com и придобиването на Annapurna Labs през 2015 г.

Компанията е обмисляла този път до момента, в който е извършила надлежна проверка на потенциална цел за придобиване, според един от хората, запознати с плановете ѝ.

Самоличността на компанията, която OpenAI е проучвала за закупуване, не е известна.

Дори ако OpenAI продължи с плановете си за собствен чип - включително придобиване - усилията вероятно ще отнемат няколко години, като междувременно компанията ще бъде зависима от доставчици като Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD), посочва още информационната агенция.

Meta разработва нова, по-мощна AI система Компанията майка на Facebook иска системата ѝ да надмине най-усъвършенствания модел на OpenAI


Някои големи технологични компании от години създават свои собствени процесори с ограничени резултати. Усилията на Meta за създаване на собствени чипове например са съпътствани от много проблеми, което принуди компанията да се откаже от някои от своите варианти за изкуствен интелект. Собственикът на Facebook сега работи върху по-нов чип, който ще обхваща всички видове работа с AI, но все още не е ясно какъв ще е резултатът.

Основният спонсор на OpenAI, Microsoft, също разработва персонализиран чип за AI, който OpenAI тества, съобщава на свой ред The Information. Плановете могат да означават по-нататъшно отдалечаване между двете компании.

Търсенето на специализирани чипове за изкуствен интелект нарасна рязко след стартирането на ChatGPT миналата година. Специалните чипове, или ускорителите на AI, са необходими за обучението и работата на най-новите технологии за генеративен AI. Nvidia е един от малкото производители, които произвеждат полезни AI чипове и доминират на пазара.