Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) отново изправя Илон Мъск пред съда и този път може да спечели.

Регулаторът поиска от съда да вземе показания от предприемача относно разследването за придобиването на Twitter за 44 млрд. долара, съобщава Reuters.

Това е третият случай, в който SEC дава Мъск на съд.

Предишните два са от 2018 г. и 2019 г. във връзка с туит, изпратен от Мъск, в който той съобщава, че е осигурил финансиране, за да придобие Tesla, припомня агенцията.

Макар този път залогът да е по-малък, новото дело отново осветява враждата между най-богатия човек в света и най-могъщия регулатор на ценни книжа.

"Това дело се различава от предишните, защото е за принудително изпълнение на призовка.", обяснява Стивън Криминс, партньор в адвокатската кантора Davis Wright Tremaine и бивш адвокат на SEC. "Законът предвижда, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) има право да изпраща призовки за снемане на показания по време на разследването и за събиране на документи."

Ако Мъск не се подчини на съда, вероятно ще му бъде наложена глоба, докато не даде показания, твърдят адвокати. По-нататъшно неподчинение може, в краен случай, да доведе до затвор.

Прокурори и SEC разследват Tesla по таен проект, свързан с къща за МъскОще през юли WSJ съобщи, че членовете на борда на Tesla са разследвали дали с ресурсите на компанията е било злоупотребено в рамките на известния вътрешно Project 42, и дали Мъск е участвал лично

Комисията по ценни книжа и борси, която отказа коментар пред Reuters, проверява дали Мъск е нарушил законите за ценните книжа през 2022 г., когато е купил акции на Twitter, който след това преименува на X, както и изявленията и документите, които е направил във връзка със сделката.

Според SEC, разследването е започнало през април 2022 г., а Мъск е предоставил документи и е дал показания чрез видеоконференция на две половиндневни заседания през юли същата година. По-късно SEC е получила нови документи и е призовала Мъск през май да свидетелства отново, този път в офиса си в Сан Франциско, където е базиран X.

Мъск се е съгласил да даде показания на 15 септември, но два дни преди това е повдигнал "неоснователни възражения" и е заявил, че няма да се яви. Отказал е предложенията на SEC да даде показания в Тексас, където живее, допълва SEC.

Окончателно: Мъск не е нарушил закона с туитовете, че ще прави Tesla частнаСъдебното жури отхвърли твърденията на инвеститорите, че Илон Мъск е нарушил федералния закон за ценните книжа, когато през 2018 г. туитна, че е вероятно да направи Tesla частна

Сред възраженията си Мъск заявява, че SEC се опитва да го "тормози". В четвъртък той написа в X, че подобни агенции се нуждаят от "цялостен ремонт". Адвокатът на Мъск Алекс Спиро заяви, че разследването е "объркано".

Не е необичайна практика SEC или други федерални агенции да търсят допълнителни свидетелски показания в хода на разследването, казват адвокатите.

Според Хауърд Фишър, партньор в адвокатската кантора Moses & Singer и бивш адвокат на SEC, съдът вероятно ще нареди на Мъск да се яви за допълнителни показания.

През 2018 г. съдът принуди Джей-Зи да даде показания, след като той игнорира призовките. Музикантът беше представляван от същия адвокат, който сега защитава Мъск.

Рапърът, който стана милиардер - Уорън Бъфет казва да се учим от негоСпоред последната оценка на Forbes, нетната стойност на богатството му вече възлиза на 2,5 милиарда долара.

Съдът в Сан Франциско обаче едва ли ще вземе предвид лошите отношения на Мъск с агенцията и ще се съсредоточи върху това дали SEC се е съобразила в разумна степен с графика му и с други логистични съображения. Адвокати, с които Reuters разговаря, заявиха, че SEC изглежда е изпълнила тази задача.

"Мъск не иска да бъде притискан", каза Робърт Френчман, партньор в Mukasey Frenchman, който е защитавал клиенти по дела на SEC. "Не мисля, че е вероятно той да спечели тази битка."