Искате детето ви да успее?

Възпитайте го в "здравословен стремеж към успех", съветва изследователката и автор на книги за родители Дженифър Брини Уолъс.

Здравословно стремящите се към успех са издръжливи и мотивирани, но не вярват, че постиженията им определят стойността им като хора.

Уолъс казва, че те са в контраст с повечето днешни тийнейджъри, които са хвърлени в хиперконкурентна среда в училище, спорта и други извънкласни дейности, което повишава нивото на тревожност и депресия.

Децата, които се сблъскват с този нарастващ натиск за успех, са жертви на "токсична култура на постиженията", казва Уолъс пред CNBC.

В книгата си "Никога достатъчно: Когато натискът върху постиженията става токсичен", тя подкрепя тезата си с интервюта с множество психолози и проучване сред 6500 родители в САЩ, проведено заедно с Харвардското висше училище по образование. (Самата Уолъс има бакалавърска степен от Харвардския университет.)

Искате емоционално интелигентни деца? Не използвайте тези три фразиИма стилове на общуване, които насърчават връзката между родители и деца и насърчават тяхната независимост

По време на този процес тя открива, че безпокойството на родителите за успеха на децата им – в условията на нарастваща конкуренция, е движеща сила на нарастващата криза в психичното здраве на тийнейджърите.

А когато родителите редовно изразяват безпокойството си относно резултати като оценки или спортни трофеи, това е потенциално вредно послание към децата им: Те са ценени само заради постиженията си. Ето как вместо това да възпитате здравословно амбициозни деца, според Уолъс.

В разговорите си с хиляди родители, а в някои случаи и с техните деца, тя установява, че най-успешните хора имат обща психологическа черта, наречена "значимост".

Това е "идеята да се чувстваш ценен от семейството, приятелите и общността заради това, което си дълбоко в същността си, и да се разчита на теб да добавиш значима стойност за семейството, училището, за общността си", казва Уолъс.

По-конкретно, тя открива връзка между здравословните нива на самооценка на тийнейджърите и усещането, че "те са важни за родителите си ". Това е чувството, което искате да наложите като родител, добавя психологът.

Прекрасни и достойни: Какво да правим, за да се чувстват децата ни такиваНай-важното нещо, което успешните родители правят по различен начин

Според изследвания, проведени от детския психолог от Харвард Ричард Вайсбърд, децата придобиват повече увереност, когато са разбрани от родителите си, отколкото когато получават директна похвала. Затова направете равносметка на темите за разговор, които най-често повдигате с децата си. Преместете баланса от оценките към хобитата и интересите, които, изглежда, действително носят на децата ви най-голяма радост.

В някои случаи Уолъс се натъква на тийнейджъри, които вярват, че са важни - родителите им редовно им го казват, но нямат много доказателства отвън. За да се справите с това, може да насърчите детето си да работи като доброволец в своята общност, не за да подсилите автобиографията му в колежа, а за да му вдъхнете увереност, като използвате уменията и интересите му в служба на другите.

"Познайте силните им страни, знайте в какво са добри и им помогнете да използват тези страни, за да преодолеят слабите. А също и как да използват тези силни страни, за да оказват влияние у дома, в училище и в обществото.", допълва експертът.