Българската столица София е на второ място сред най-подходящите дестинации за дигитални номади в Европа.

Това показва ново проучване на британската компания Iglu Cruise.

За да определи оптималното място, екипът е взел предвид средната скорост на интернет, цената за нощувка в Airbnb имот и цената на двупосочните полети от Лондон.

Цените на Airbnb имотите в София са средно под 73 британски лири (88 долара) на вечер, отбелязват авторите на проучването.

"Дом на много от най-добрите музеи, ресторанти и клубове в България, София е чудесна дестинация за посещение или работа от разстояние", допълват те.

Националният исторически музей, близостта на планината Витоша и катедралата "Свети Александър Невски" са само част от най-известните забележителности, които посетителите могат да видят.

BBC за Банско: Неочакван нов център за дигитални номади от цял святЖурналистът на BBC Алистър Гил споделя впечатления от четвъртото издание на Банско Номад Фест

Столицата на съседна Румъния – Букурещ заема първото място.

В града средната цена на Airbnb за нощувка е под 60 паунда, а средната скорост на интернет е сравнително висока.

Най-евтиният двупосочен билет от Лондон струва само 36 паунда (44 долара). Освен това, времето е с два часа напред, което прави града идеален за дигитални номади, които трябва да се координират с колеги в часовата зона на Обединеното кралство.

"Известен като "Малкия Париж", Букурещ е богат на култура, история и невероятна кухня", обяснява говорител на Iglu Cruise.

"Модерните, оживени барове и кафенета контрастират с неоготическата архитектура, музеите и галериите. Считана за една от най-достъпните дестинации в Европа, румънската столица е идеалното място за почивка.", категорични са от компанията.

Разходите за храна и други стоки от първа необходимост са значително по-ниски, отколкото в Обединеното кралство.

Бургас и Пловдив са в челните места за най-евтини имоти за експатиВ списъка преобладава Източна Европа. Градове в Украйна и Русия са изключени от класацията

Макар че е сравняван с френската столица, Букурещ е с 41,7% по-евтин от Париж. Наемите там са средно с 67,5% по-ниски от тези в Града на любовта.

Точно като Париж обаче, румънската столица също предлага оживена културна сцена с многобройни театри, музеи, галерии и места за представления. Посетете оперни или балетни представления, както и Националния музей на изкуствата.

Букурещ може да се похвали с богат нощен живот. Запознайте се с разнообразието от барове, клубове и места за жива музика, общувайте и се наслаждавайте на енергичната атмосфера, допълват авторите на проучването. Заведенията за хранене и атракциите са на много достъпни цени, което прави града идеален избор за туристи.

Барселона е глобален лидер сред градовете за работа от разстояние Испанският град има ниски разходи за живот в сравнение с други европейски дестинации, популярни сред дигиталните номади

Проучването е изготвено въз основа на онлайн базата данни в платформата Numbeo.com, която предоставя актуална и навременна информация за условията на живот в света, включително разходи за живот, жилищни показатели, здравеопазване, трафик, престъпност и замърсяване.

Потребители от цял свят предоставят данни въз основа на собствения си опит, което я прави ценен ресурс за тези, които искат да сравнят и съпоставят различни градове или държави.